06. listopada, 2022.

»UBIJ VIŠEG OD PUŠKE«

WhatsApp
Print Friendly, PDF & Email

Zagreb, 11. rujna 2009. (Ante Beljo / hakave.org) – Ratovi sami po sebi ne donose ništa dobro, to su na svojoj koži puno puta osjetili i Hrvati ramskoga kraja, posebice početkom listopada 1942. kada su četnici kao talijanski saveznici u tri dana svoga divljanja pobili više od tisuću ljudi. Zbog raznoraznih razloga, a posebno zbog zabrana vlasti bivše države, o zločinima četnika u ramskom kraju nije se smjelo govoriti, jer zbog toga se vrlo lako gubila glava ili u boljem slučaju završilo u zatvoru. I danas, nakon skoro 67 godina, nažalost, šira hrvatska javnost zna malo ili ništa o ovim stradanjima.
U sklopu »čišćenja« ozemlja Hercegovine, Talijani kao svoje saveznike angažiraju i četničke jedinice iz Bileće, Gackog, Trebinja, Nevesinja i drugih mjesta Istočne Hercegovine. Krajem rujna Talijani u dva središta skupljaju četnike iz kojih će oni krenuti u svoju krvavu ekspediciju. Iz mostarskog središta četnici su preko Ravne Gore, planina Čvrsnice i Vrana krenuli prema dolini Rame, a oni iz konjičkog središta preko Ostrošca prema Solakovoj Kuli, Uzdolu i Prozoru i spojili se s onima iz mostarskog središta.
Mjesta kroz koja su prošli, većinom su popalili, a pučanstvo koje su uhvatili pobili su. Nerijetke su ramske obitelji koje su tih dana izgubile po šest i više svojih članova. Mnoga mjesta izgubila su po tridesetak svojih mještana, a najviše je stradala Proslapska planina gdje su četnici u jednom danu strijeljali ili zaklali 109 osoba. Kako vrijeme prolazi dolaze novi naraštaji, kojima su sada važnije neke druge stvari nego povijest i istraživanje prošlosti, a i godine su učinile svoje, tako da se ovaj strašni događaj polako počeo zaboravljati. Skupina entuzijasta okupljena oko portala rama-prozor.info pokušava nešto učiniti, pa već dulji niz godina istražuje ramsku povijest, kako dalju tako i bližu.
Potaknuti istraživanjem stradanja u listopadu 1942. pokrenuli su inicijativu za podizanje spomen-obilježja žrtvama u malom planinskom selu Maglice gdje su četnici na jednom mjestu pobili 24 mještanina. Spomenik je podignut i otkriven početkom lipnja ove godine, kada je po prvi put služena sv. misa za pobijene. Da ne bi ostalo na ovome, ista skupina prošloga tjedna je u suradnji s profesorom s mostarskog i splitskog sveučilišta, i dopisnikom HTV-a Split, Smiljkom Šagoljom, organizirala snimanje dokumentarca o četničkim zločinima iz listopada 1942. Snimljena je građa s preživjelim svjedocima toga vremena.
Bez obzira što su svjedoci iz različitih ramskih mjesta, njihova svjedočanstva se skoro ne razlikuju, jer je ponašanje četnika uglavnom svugdje bilo isto: pljačka, palež, silovanje i ubojstva. Od snimljene građe napravljen je dokumentarac u trajanju od 85 minuta pod nazivom »Ubij višeg od puške« (četničko mjerilo za likvidaciju bila je talijanska kratka puška i, ako je žrtva bila viša od nje, ubijena je). Prema planu, dokumentarac bi trebao bit prikazan na 67. obljetnicu stradanja, 8. listopada.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x