23. srpnja, 2024.

U ZAGREBU OBILJEŽENA 76. OBLJETNICA UBOJSTVA FRANJEVACA I PUKA ŠIROKOG BRIJEGA

WhatsApp
Print Friendly, PDF & Email

Zagreb-Dubrava, 8. veljače 2021. (direktno.hr) – U organizaciji Franjevačkog samostana u zagrebačkoj Dubravi i Zavičajne zajednice Široki Brijeg u Zagrebu u nedjelju, 7. veljače, u 18.00 obilježena je 76. obljetnica ubojstva franjevaca i puka u sklopu događaja »Dani sjećanja na pobijene franjevce i puk Širokog Brijega« u crkvi Bezgrješnog začeća Blažene Djevice Marije.

Sv. misu predvodio je dr. sc. fra Ante Bekavac, asistent pri Katedri moralne teologije na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, uz sumisništvo četvorice svećenika. Osvrnuo se na nemile događaje u veljači 1945. na Širokom Brijegu i cijeloj Hercegovini u Drugom svjetskom ratu te objasnio da nijedna ideologija ne može zatrti vjeru i Božju volju, kao i da širokobriješki mučenici mogu biti uzor vjere.

Prije svečanog misnog blagoslova domaćin fra Svetozar Kraljević, gvardijan franjevačkog samostana u Dubravi, uputio je riječi pozdrava gradonačelniku Milanu Bandiću, svećenicima i vjernicima podrijetlom iz Širokog Brijega, Hercegovine, ali i mnoštvu Zagrepčana prijatelja Širokobriježana i štovatelja pobijenih širokobrijeških fratara i puka. Fra Svetozar je istaknuo kako je mučenička smrt hercegovačkih franjevaca i ubojstva preko 23.000 hrvatskih civila u Hercegovini u poraću potaknulo demografsku obnovu te kasniji procvat Hercegovine. Usporedio je prošlu stvarnost u Hercegovini s današnjom stvarnosti u Zagrebu, vezano uz epidemiju i potrese, istaknuvši kako će hrvatski narod nakon proživljenih patnji izaći još snažniji.

Uvod u dan sjećanja bila je trodnevnica. Sv. misu prvi dan trodnevnice predvodio je fra Josip Serđo Ćavar, a druga dva dana fra Franjo Vuk. Zbog epidemioloških mjera i uputa stožera CZ ove godine nije bilo tradicionalnog druženje u dvorani samostana.

Subscribe
Notify of

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x