04. ožujka, 2024.

U SPOMEN NA MUČENIŠTVA HERCEGOVAČKIH FRANJEVACA

WhatsApp
Print Friendly, PDF & Email

Mostar, 23. veljače 2015. (Z. L.) – Sedamdeseta obljetnica ubojstva 66 franjevaca Hercegovačke franjevačke provincije za vrijeme Drugoga svjetskoga rata i poraća obilježena je i u Domu HDZ-a BiH u Mostaru. Mladež i Zajednica žena HDZ-a BiH TO Centar II u suradnji s GO Zajednice žena HDZ-a BiH »Kraljica Katarina Kosača« organizirali su projekciju dokumentarnog filma »In odium fidei – iz mržnje prema vjeri«.

Šezdesetominutni filmski uradak redateljice Nade Prkačin potresno je svjedočanstvo o događajima kada su komunističke postrojbe rastjerale svećenstvo, spalile širokobriješku gimnaziju zajedno sa sjemeništem i konviktom, bogosloviju u Mostaru i novicijat na Humcu. Cilj tog krvavog pohoda bio je samo jedan: zatrti sjeme vjere koje je u ovim krajevima rađalo obilatim plodom, i na razini duhovnih zvanja i na intelektualnoj razini.

»Govor o povijesnoj istini nije zloguko prekapanje po prošlosti, nego prisjećanje na križne puteve naših prethodnika. Govoriti o povijesti treba radi očuvanja vlastita identiteta, a ne radi buđenja mračnih duhova, kako se to često znade zlurado iskoristiti. Udaljavanjem od povijesne istine, bilo svjesno bilo nesvjesno, otvaramo vrata manipuliranjima i proizvoljnu tumačenju, ovisno o potrebi tumačenja. Stoga, moralna nam je obveza zauzeti jasan stav o tom vremenu i tu istinu prenijeti našoj mladeži«, istaknula je promotorica filma Zdenka Leženić, predsjednica TO ZŽ HDZ-a BiH Centar II.

Subscribe
Notify of

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x