18. travnja, 2024.

U PULI ZAŽIVJELA »NAŠA JUGOSLAVIJA«

WhatsApp
Print Friendly, PDF & Email

Pula, 29. srpnja 2009. (Jutarnji list) – Danas je desetak pristaša sat vremena slušalo koji su ciljevi i za što se zalaže udruženje Naša Jugoslavija, čiji su inicijatori i osnivači Zlatko Stojković iz Pule, na privremenom radu u Njemačkoj, Matija Rojnić iz Pule i Krešo Seb iz Zagreba.
Stojković je na osnivačkoj skupštini istaknuo kako udruženje već broji 200-tinjak članova, te da osim u Hrvatskoj, odnosno u Puli gdje je u Hrvatskoj i prvo osnovano, ima svoje članove i ogranke i u Smederevu u Srbiji, te u Bosni i Hercegovini.
Osnivačkoj je skupštini nazočio predsjednik bosansko-hercegovačkog udruženja Naša Jugoslavija Dalibor Tomić.
»Svi koji nam se žele pridružiti, a takvih na prostorima bivše Jugoslavije nije malo, mogu to učiniti i putem naših web stranica na adresi www.nasa-jugoslavija.org, istaknuo je Stojković.
Kazao je i kako je Istra, zbog svoje tolerancije, pravo mjesto da se upravo u njoj osnuje i prva organizacija Naše Jugoslavije u Hrvatskoj.
Sa skupa je krenula i inicijativa za priznavanje jugoslavenske nacije, uz obrazloženje da je u bivšoj državi Jugoslaviji bilo milijun i dvjesto tisuća miješanih brakova. Ta je inicijativa upućena Saboru Republike Hrvatske i Zavodu za statistiku.
Udruženje Naša Jugoslavija u svom programu traži ukidanje granica između država nastalih raspadom Jugoslavije, te stvaranje carinske i monetarne unije temeljene na ustavu SFRJ iz 1974. »jer bez toga nema prijema u Europsku uniju«.
Skupština u Puli protekla je u mirnom tonu, bez isticanja zastava bivše države, a nazočili su joj predsjednik istarskog SRP-a Vladimir Kapuralin, kao i nositeljica Titove štafete koja već godinama iz Umaga na dan Titove smrti kreće put Beograda Riječanka Štefica Srića Žic.
Našao se tu i letak kojim se traži Josip Broz Tito »jer 50 godina nije dopustio rat na ovim prostorima«.

Subscribe
Notify of

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x