30. svibnja, 2024.

U MOSTARU ODANA POČAST ŽRTVAMA SVIH TOTALITARNIH SUSTAVA

WhatsApp
Print Friendly, PDF & Email

Zagreb, 23. kolovoza 2020. (IKA) – U povodu obilježavanja Europskog dana sjećanja na žrtve komunizma, nacionalsocijalizma i fašizma, Središte Hrvatskog svjetskog kongresa za istraživanje posljedica totalitarizama u BiH »SIPT) u petak je, 21. kolovoza, u Mostaru odalo počast žrtvama svih totalitarnih sustava. Okupljajući se iznad pećina nad Neretvom, gdje su partizanske vlasti sve do proljeća 1946. masovno likvidirale ratne zarobljenike, civile i političke neistomišljenike, na simboličan je način odana počast žrtvama svih totalitarizama.

Prema saznanjima iz više svjedočenja, o čemu je nazočnima i ove godine govorio povjesničar Marijan Mandić, riječ je o žrtvama Križnog puta koje su tadašnjom uskotračnom željezničkom prugom dovedene u Mostar, ili uhićenicima zloglasne mostarske »Ćelovine«.

»Dostojno i civilizirano obilježavanje ovog dana je najmanja satisfakcija koja se mogla učiniti, te na ovaj način Europski parlament, pa tako i država Hrvatska te BiH, potiču na promišljanje osjetljivih i kompleksnih pitanja naše prošlosti kako bi sljedeći naraštaji mogli iz nje učiti i graditi suživot na temeljima demokracije i uvažavanja temeljnih ljudskih i nacionalnih prava«, rekla je tom prigodom Anita Martinac, književnica i predsjednica SIPT-a. »Pozivam i nas i sve ostale da oslobodimo kulturu sjećanja od ukorijenjenog straha, oslobodimo istinu od okova režirane partijske povijesti i napokon demontiramo nasljeđe totalitarizma, tražimo otvaranje arhiva i omogućavanje povjesničarima pristup svim izvorima, kako bi njihovi rezultati ostavili za sobom odgovorne znanstvene prosudbe koje će u budućnosti biti uvrštene u obrazovni sustav i biti prioritet našeg demokratskog društva«, zaključila je Martinac.

Tijekom prigodnog programa dodijeljene su nagrade za najuspješnije radove pristigle na literarni natječaj »Istinom do pomirbe«, koji je organizirala i provela spomenuta udruga. Prva nagrada dodijeljena je književniku Peri Pavloviću za pjesmu o Radimlji, gdje je prema istraživanjima u poraću ubijeno najmanje desetak tisuća Hrvata, odnosno o »stećcima koji govore – nevidljivim i vidljivim«. Ostale nagrade ovaj put nisu dodijeljene. »Ako mi ne budemo govorili, progovorit će kamen«, kazao je Pavlović primajući nagradu iz ruku fra Miljenka Stojića, predsjednika Skupštine SIPT-a.

Na koncu programa položen je vijenac u Neretvu i upaljene svijeće na spomen svim žrtvama totalitarizma.

Subscribe
Notify of

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x