20. srpnja, 2024.

TOMISLAV KARAMARKO I DRAGAN ČOVIĆ POSJETILI FRANJEVAČKE SAMOSTANE U MOSTARU I NA ŠIROKOM BRIJEGU

WhatsApp
Print Friendly, PDF & Email

Široki Brijeg, 28. kolovoza 2014. (M. Jurković / hrsvijet.net) – Izaslanstvo HDZ-a, predvođeno predsjednikom stranke Tomislavom Karamarkom, u prigodi obilježavanja 24. obljetnice HDZ-a BiH te 21. obljetnice Hrvatske republike Herceg Bosne, boravi danas u Hercegovini. Zajedno s predsjednikom HDZ-a BiH Draganom Čovićem u dopodnevnim su satima posjetili samostane u Mostaru i Širokom Brijegu.

U Franjevačkom samostanu u Mostaru primio ih je gvardijan fra Iko Skoko i vikar Hercegovačke franjevačke provincije fra Ivan Ševo. Između ostaloga, podrobno su ih upoznali s poviješću mostarskog samostana i crkve koju je velikosrpski napadač zapalio 1992. Kasnije su obnovljeni uz svesrdnu potporu prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana i ministra obrane Gojka Šuška.

Tijekom posjeta Franjevačkom samostanu na Širokom Brijegu s njegovom poviješću i djelovanju franjevaca, kao i s bogatom kulturnom baštinom, upoznali su ih gvardijan fra Tomislav Puljić i voditelj Franjevačke galerije i riznice fra Vendelin Karačić.

Široki Brijeg je ujedno i središnje žrtvoslovno mjesto Hercegovačke franjevačke provincije o čemu je ugledne goste upoznao fra Miljenko Stojić, vicepostulator postupka mučeništva »Fra Leo Petrović i 65 subraće« te povjerenik Komisije HBK i BK BiH za hrvatski martirologij u Mostarsko-duvanjskoj i Trebinjsko-mrkanskoj biskupiji. Ugledni gosti obišli su i mjesto posljednjeg počinka franjevaca pobijenih 1945., koje se nalazi u crkvi Uznesenja BDM, a upoznati su i s dosadašnjim plodovima postupka mučeništva. Tijekom razgovora upoznati su i s pripremnim aktivnostima za popis žrtava totalitarnih režima u hrvatskom narodu, koji će na prostoru Hrvatske i BiH provesti Komisija za hrvatski martirologij HBK i BK BiH.

Nakon obilaska samostana, gvardijan fra Tomislav Puljić poklonio je Tomislavu Karamarku, predsjedniku HDZ-a, sliku s motivom Širokog Brijega.

Uz Tomislava Karamarka i Dragana Čovića u izaslanstvu su bili i glavni tajnik HDZ-a Milijan Brkić, predsjednik HDZ-ovog Odbora za BiH Milan Kovač, predsjednik Vlade ŽZH i član Predsjedništva HDZ-a BiH Zdenko Ćosić, Ivan Šuker i drugi.

U popodnevnim i večernjim satima izaslanstvo HDZ-a, na čelu s Tomislavom Karamarkom, nazočiti će spomenutim obljetnicama.

Subscribe
Notify of

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x