23. srpnja, 2024.

STOPAMA POBIJENIH, 1, SRPANJ – PROSINAC, 2008.

WhatsApp
Print Friendly, PDF & Email

Humac, 7. srpnja 2008. (Vicepostulatura) – Ovih je dana iz tiska izišao prvi broj glasila Stopama pobijenih. Nakladnik mu je Vicepostulatura postupka mučeništva »Fra Leo Petrović i 65 subraće«. Kao glavni i odgovorni urednik potpisan je fra Miljenko Stojić, vicepostulator.

Podsjetimo se: Uprava Hercegovačke franjevačke provincije 4. studenoga 2004., na prijedlog provincijala fra Slavka Solde, u Slanom je donijela odluku o ustroju Povjerenstva za pripremu kauze mučeništva. Pročelnikom Povjerenstva imenovan je fra Ante Marić. Nadnevka 23. svibnja 2006. fra Luka M. De Rosa imenovan je postulatorom postupka, a na prijedlog Uprave Provincije, na čelu s provincijalom fra Ivanom Sesarom, u rujnu 2007. vicepostulatorom je imenovan fra Miljenko Stojić.

Sadržaj glasila ponajprije donosi pregled učinjenoga u prikupljanju podataka i dokumenata o stradanjima hercegovačkih franjevaca, poglavito koncem II. svj. rata i poraća. Mnogi će podatci zacijelo iznenaditi mnoge, manje upućene u ovu tematiku. Na 48 stranica doneseni su prilozi koji osvjetljuju vrijeme nezamisliva stradanja. Pobijeni su franjevci, kao i drugi svećenici te puk, stradali u svojim župama, samostanima, na nepoznatim stratištima, Križnom putu…, pa je pravo umijeće doći do potpune istine o načinu stradavanja. Stoga ne čudi da se za veliki dio njih ne zna ni gdje su im kosti, a kamo li da su dostojno pokopani. O smrti mnogih svjedoče tek ostatci krunica, žice kojom su vezani i komadići habita.

Naravno da su istraživanja o stradanjima započela vrlo davno, već 1945., no sve prikupljene podatke zaplijenila je UDBA. Nastavilo se 1971., s velikim poteškoćama, ali je ubrzo zbog dobro nam znanih razloga sve prestalo. Rad je nastavljen u tišini, a svjedoka je bivalo sve manje. Tek Domovinskim ratom postalo je moguće prionuti do kraja istraživanju, iako hrvatske društvene vlasti u tome nevoljko sudjeluju i time otežavaju pronalaženje istine.

Stopama pobijenih već svojim prvim brojem postaje dragocjeno štivo koje svjedoči o mučeničkoj smrti tolikih nevinih, a zacijelo će neke sudionike događaja od prije 63 godine potaknuti na svjedočenje i tako doprinijeti da istina ispliva na vidjelo i da se što prije zacijele otvorene rane hrvatskog naroda. Svatko onaj tko na bilo kakav način može doprinijeti radu Vicepostulature ili želi naručiti glasilo Stopama pobijenih neka se posluži sljedećim podatcima. Adresa: Trg sv. Ante 1, 88 320 Ljubuški-Humac. Tel.: (039) 832-582. Faks: (039) 832-585. E-pošta: mostar@pobijeni.info.

Priložena datoteka:
SP, I, 1 (1), 2008.pdf
Subscribe
Notify of

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x