17. travnja, 2024.

SPOMEN MISA U DRINOVCIMA ZA POBIJENE

WhatsApp
Print Friendly, PDF & Email

Drinovci, 17. veljače 2020. (P. M.) – Jučer, u nedjelju 16. veljače, pučka sv. misa u župi Drinovci održana je na spomen pobijenim svećenicima, redovnicama i redovnicima u Drugom svjetskom ratu i poraću te vjernom puku Božjem, za pokoj njihovih duša. Sv. misu je, uz suslavlje župnika fra Josipa Mioča, predvodio fra Miljenko Stojić, vicepostulator postupka mučeništva »Fra Leo Petrović i 65 subraće«.

Na početku sv. mise pročitana su imena i kratki životopisi pobijenih članova crkvene hijerarhije iz župe Drinovci; 7 franjevaca redovnika: fra Krešimir Pandžić, fra Anđelko Nuić, fra Arkanđeo Nuić, fra Žarko Leventić, fra Borislav Pandžić, fra Emil Stipić i fra Radoslav Glavaš ml.; 4 biskupijska svećenika: don Ilija Tomas, don Jerko Nuić, don Andrija Majić ml. i don Ante Buconjić; isusovci: brat laik Ivan Šimić i svršeni sjemeništarac Mate Dedić. Posebno su istaknuta tek djelomična saznanja o načinu njihova stradavanja, mučeničkoj smrti, pronalasku zemnih ostataka i pokopu tek dijela pobijenih.

Fra Miljenko je u svojem obraćanju i u propovijedi istakao dosadašnja saznanja i poteškoće u otkrivanju istine. Izrazio je nadu da će navedeni zločini poratnog jugokomunističkog režima, partizana i četnika, nad ovim nevinim žrtvama, koji su pobijeni poglavito zbog vjere i imena Božjeg, proklijati sjemenom mučeništva i obiljem Božje milosti. Nadati je se da će se pronaći još dokumenata i svjedočenja o njihovoj smrti te da će biti dovoljno znakova i djela Božjeg milosrđa po njihovu zazivu da Katolička crkva i službeno prepozna i proglasi njihovo mučeništvo. Fra Miljenko je u propovijedi na suptilan način povezao njihovo mučeništvo s nedjeljnim, svetopisamskim čitanjima i Isusovim porukama. Istakao je Drinovce kao svekoliki primjer, oslonac i rasadnik duhovnih zvanja i domoljublja te pozvao sve Drinovčane na poštovanje i ponos glede svojih velikana. Nitko nije bio ravnodušan i, unatoč dosadašnjim saznanjima, svi smo bili zatečeni iznesenim podatcima i činjenicama.

Ako ovdje nabrojenim imenima pridodamo i imena sjemeništaraca: u Visokom Ljubu Majića i na Širokom Brijegu Krešimira Nuića, kao i još desetak drugih koji su dio svoga školovanja proveli u sjemeništima Širokog, Travnika i Visokog, onda je potpuno vidljivo koliko su Drinovci duboko uvezani s Domovinom, Kristom i Katoličkom crkvom. Kad k tomu dodamo još pedesetak godina poratne robije drinovačkih svećenika po komunističkim kazamatima, onda to pokazuje koliko su bili ustrajni u vjeri i spremni na žrtvu. Pravi primjer i putokaz za sva vremena.

Vrijedno je napomenuti da je uz ovu već tradicionalnu sv. misu u Drinovcima, tjedan dana ranije, u prepunoj školskoj dvorani, odigrana predstava »Dide, ubiše nam fratre«, širokobriješke glumačke družine sastavljene od trećara i framaša a pod vodstvom fra Dane Karačića.

Fra Miljenku velika hvala za posjet, spomen i sav njegov trud. Od naših mučenika molimo zagovor kod Gospodina.

Subscribe
Notify of

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x