23. srpnja, 2024.

SJEDNICA KOMISIJE ZA HRVATSKI MARTIROLOGIJ

WhatsApp
Print Friendly, PDF & Email

Zagreb, 20. siječnja 2013. (IKA) – Sedma sjednica Komisije HBK i BK BiH za hrvatski martirologij održana je 19. siječnja u prostorijama Hrvatske biskupske konferencije u Zagrebu pod predsjedanjem gospićko-senjskog biskupa Mile Bogovića.
Nakon pozdrava, predsjedatelj je izvijestio o radu Komisije od protekle sjednice, a potom su Jure Krišto i Miljenko Stojić prikazali dokle se došlo s popisom žrtava Drugoga svjetskog rata.

U priopćenju sa sjednice ističe se da se »u vrijeme komunističke vladavine o tome nije smjelo ni govoriti ni pisati, a svaki sustavni rad SDP-ove vlade su nastojale zaustaviti. Tako i danas ustanove i instituti koji bi se time trebali baviti ne dobivaju više za taj posao financijsku potporu te je rad u tim ustanovama usporen, ako ne i zaustavljen.

Zato je potrebno da se Komisija što više aktivira. Potrebno je ući u trag onome što je do sada učinjeno unutar Saborske komisije za žrtve rata (osnovane 1992., a ukinute deset godina kasnije) i Hrvatskog instituta za povijest. Očito je da je rad na tome mnogo dalje otišao u Bosni i Hercegovini, i to najviše zalaganjem crkvenih ustanova. Zato mnogi polažu veliku nadu u rad ove Komisije.

Dakako, njezine granice određene su biskupijskim i župnim granicama i nadleštvima pa se ne može računati da će se tim putem dobiti cjeloviti popis. Jednako tako ne može se računati da će Komisija preuzeti na sebe zadatak istraživanja žrtava u pojedinim (prikrivenim) grobištima. Ona može u tom smislu samo saslušati svjedoke, ali iskapanja na terenu nadilaze i nadležnosti i mogućnosti Komisije.«

Biskupijski povjerenici za hrvatski martirologij popisat će relevantnu literaturu i koordinirati rad da se vidi što je do sada učinjeno. Svaka župa treba imati taj popis i pri tome budno paziti da se registrira i istakne svaki izrazito mučenički trag.

Komisija će voditi brigu da se u svim biskupijskim i drugim većim središtima pri predstavljanju knjiga o žrtvama predstavi i rad i plan Komisije za hrvatski martirologij.

Prema riječima urednika Mate Rupića, zbornik radova s proteklog znanstvenoga skupa na temu: »Žrtve i mučenici iz vremena komunističke vladavine« izići će o Uskrsu i bit će predstavljen na sljedećem znanstvenom skupu koji Komisija priprema za kraj travnja ove godine. Zbornik će imati oko 500 stranica i uvelike će pridonijeti uvidu u stradanja Hrvata katolika u svim biskupijama Hrvatske te Bosne i Hercegovine. Bit će to dobro polazište svima koji se tom temom budu bavili, ne samo po autorskim tekstovima nego i po navedenoj literaturi za cijelo spomenuto područje. Zbornik će biti predstavljen u svim biskupijama i na taj će način širu javnost upoznati s radom Komisije na hrvatskom martirologiju.

Tema idućeg znanstvenog skupa bit će o mučenicima općenito i o mučenicima na našem prostoru. U tu svrhu Komisija će kontaktirati s teološkim učilištima.

Podatke o radu i programima Komisije zainteresirani će moći naći na portalu koji uređuju s. Veronika Popić, glavna urednica, i Miljenko Stojić, a dodan je i mons. Tomislav Rogić, udbinski župnik i dekan te upravitelj svetišta Crkve hrvatskih mučenika. Naime, portal »Hrvatski martirologij« kao i časopis »Hrvatska vjernost« i dalje ostaju glasila spomenutog svetišta, ali su ujedno glasila Komisije za hrvatski martirologij.

Svi članovi dobili su knjigu Ive Vukića »Lika i Podgorje na braniku doma i naroda«, (Zagreb, 2012.), koju je predstavio Mario Jareb. Među novijom literaturom naveo je i knjige Ivana Kozlice »Krvava Cetina« te Miroslava Akmadže i Slađane Josipović Batorek »Stradanja svećenika Đakovačke i Srijemske biskupije 1944. – 1960.«. Komisija će sudjelovati u predstavljanju tih knjiga. Marko Prpa istaknuo je da su u Sloveniji zbog političkih previranja pali u sjenu govori o komunističkim žrtvama.

Komisija je priredila materijale za zajedničku sjednicu Hrvatske biskupske konferencije i Biskupske konferencije Bosne i Hercegovini održane 21. siječnja.

Subscribe
Notify of

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x