24. veljače, 2024.

ŠIROKOBRIJEŠKA CRKVA DOBIT ĆE VELEBNE SPOMEN-ORGULJE

WhatsApp
Print Friendly, PDF & Email

Široki Brijeg, 22. studenoga 2023. (jabuka.tv) – Franjevački samostan i župa Široki Brijeg krenuli su, uz pomoć dobročinitelja, u pothvat postavljanja novih spomen orgulja u crkvi Uznesenja BDM što bi trebalo biti okončano do 2025. Namjera je da spomen orgulje budu postavljene na kor širokobriješke crkve u povodu 120. obljetnice izgradnje crkve i 80. obljetnice ubojstva hercegovačkih franjevaca.

Osnovna namisao novih orgulja jest instrument sa 66 registara koji predstavljaju pojedinog ubijenog fratra, odnosno svaki registar predstavlja njegov glas. Orgulje će graditi Orguljarstvo Škrabl iz Slovenije. Rok izrade je 18 mjeseci, navode iz Franjevačkog samostana i župe Široki Brijeg.

Postojeće orgulje zagrebačke tvrtke Heferer instalirane su 1964. privremeno u crkvu. Njihova prvotna adresa bila je crkva sv. Franje u Čapljini. Sadašnje im je stanje takvo da su dotrajale, često se kvare te nisu prilagođene za širokobriješki crkveni prostor. Zbog toga njihova rekonstrukcija ne predstavlja trajno rješenje.

Gradnjom vrhunskog glazbenog instrumenta pridonijet će se prijeko potrebitom opremanju crkve, ali još više imat će se jedinstven spomen-instrument ubijenim hercegovačkim fratrima. Bit će to uzvišen spomen na njih. Orgulje služe u liturgiji upravo kao što su ubijeni fratri bili liturzi i službenici liturgije.

Nove orgulje, koje će svojom dispozicijom odgovarati prostoru Didakove bazilike, otvorit će nove doživljaje liturgije i crkvene glazbe te će također pridonijeti kulturološkom značaju Širokog Brijega. Isto tako omogućit će i organiziranje koncerata, kao i usavršavanja glazbenika, navode širokobriješki franjevci.

Subscribe
Notify of

1 Comment
starije
novije
Inline Feedbacks
View all comments
mate Buljubašić
23. studenoga 2023. 19:27

Čestitke dragi naši, i neka Gospodin počuje 66 glasova naših mučenika.

1
0
Would love your thoughts, please comment.x