18. srpnja, 2024.

ŠIROKI BRIJEG: STOPAMA POBIJENIH – 4. SIMPOZIJ

WhatsApp
Print Friendly, PDF & Email

Široki Brijeg, 9. listopada 2012. (Vicepostulatura) – U samostanu Hercegovačke franjevačke provincije na Širokom Brijegu u nedjelju, 14. listopada, bit će održan 4. simpozij pod nazivom Stopama pobijenih. Osvjetljavanje je to komunističkog ubojstva 66 hercegovačkih franjevaca te povijesnih okolnosti u kojima se sve dogodilo. Program počinje u 11.00.

Najprije slijedi sv. misa koju će predvoditi fra Dario Dodig, župnik iz Čerina, župe koja je u Drugom svjetskom ratu i poraću podnijela ubojstvo 4 franjevca i 479 članova puka Božjega. Nakon sv. mise u samostanskoj će dvorani biti održana sljedeća predavanja. Dr. sc. Miroslav Akmadža, povjesničar, govorit će o Primjeni komunističkog represivnog sustava prema Katoličkoj Crkvu u BiH te o današnjem stanju. Damir Borovčak, glasnogovornik i član Udruge Macelj 1945., govorit će na temu Dijagonala zločina: Široki Brijeg – Macelj. Nikola Koncul, pročelnik Povjerenstva za uređivanje i obilježavanje grobišta iz Drugog svjetskog rata i poraća na području općine Neum, predstavit će rad neumskog povjerenstva te kratko progovoriti o prošlogodišnjem radu do sada ustrojenih povjerenstava u BiH: Široki Brijeg, Ljubuški, Posušje, Busovača i Čitluk.

U Gospino svetište na Širokom Brijegu uvijek je lijepo doći, naročito u njezinom mjesecu listopadu. Tu su do sada pokopana i 22 hercegovačka franjevca na čiji grob dolazi moliti i tražiti zagovor vjerni puk Božji nazivajući ih »širokobriškim mučenicima«. Ovo Gospino svetište ujedno je središnje žrtvoslovno mjesto Hercegovačke franjevačke provincije.

Dosadašnji tijek i radove sa Simpozija moguće je pronaći na stranicama portala Stopama pobijenih: https://www.pobijeni.info/dogadjanja/index. Svojom nazočnošću Simpoziju i širenjem predavanja koja će biti održana doprinesimo širenju i pronalasku istine o minulim događajima.

Subscribe
Notify of

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x