30. svibnja, 2024.

ŠIROKI BRIJEG: ODRŽAN »5. SIMPOZIJ STOPAMA POBIJENIH«

WhatsApp
Print Friendly, PDF & Email

Široki Brijeg, 21. listopada 2013. (Josipa Vukoja) – Jučer je, 20. listopada, održan 5. simpozij »Stopama pobijenih« u samostanu na Širokom Brijegu. Organizator je Vicepostulatura postupka mučeništva »Fra Leo Petrović i 65 subraće«.

Simpozij je započeo svetom misom u 11.00 koju je predvodio vikar Hercegovačke franjevačke provincije dr. fra Ivan Ševo uz sumisništvo širokobriješkog gvardijana fra Tomislava Puljića i vicepostulatora fra Miljenka Stojića. Fra Ivan je u propovijedi naglasio potrebu za našim obiteljskim i narodnim zajedništvom. Pohvalio je sve one napore koji se čine na tom području. Vjernici koji su dupkom ispunili samostansku crkvu pozorno su pratili njegove riječi. Na kraju svete mise gvardijan fra Tomislav se zahvalio predvoditelju svete mise i propovjedniku fra Ivanu te vicepostulatoru fra Miljenku Stojiću na svemu što čini u okviru Vicepostulature. Simpozij je zatim nastavljen u samostanskoj dvorani.

Prvo predavanje s temom »Borbe za Široki Brijeg od studenoga 1944. do 7. veljače 1945.« održao je mr. sc. Hrvoje Mandić. Koristeći se podatcima iz više knjiga, radova i monografija, Mandić je ukratko predstavio napade komunističkih snaga koji su se vodili na području Širokog Brijega u spomenuto vrijeme. Slušateljima je približio odgovornost komunističkog vodstva za počinjene zločine. Naglasio je da je na području Širokkog Brijega, nakon što je pao pod komunističku vlast, za samo nekoliko dan nastalo do sada popisanih 150 što većih što manjih masovnih grobnica.

Drugo predavanje održao je mr. sc. Tomislav Đonlić. Tema njegovog predavanja bila je »Politički okvir i organizacija partijskih tijela u obračunu s katoličkim klerom u Dalmaciji«. Đonlić je izlaganje zaključio riječima: »Borba koju su jugoslavenski komunisti vodili protiv Katoličke crkve u Dalmaciji svodila se na optužbe za “protunarodni rad” i podupiranje “reakcije” pri čemu su se navodile brojne fraze o “protunarodnom djelovanju klera”, “razbijanju jedinstva naroda” i sl. Iz toga se može zaključiti da je primarni cilj Komunističke partije i njenih represivnih organa bio obračun s nepoćudnim ljudima i idejama, a katoličke svećenike svrstavali su, pak, u glavne neprijatelje.«

Treće predavanje održao je Mario Bagarić, pročelnik Povjerenstva za uređivanje i obilježavanje grobišta iz Drugog svjetskog rata i poraća na području općine Kupres. U svom izlaganju predstavio je rad kupreškog povjerenstva koje je za kratko vrijeme svoga postojanja napravilo veliki posao. Tako je prošlog ljeta iskapalo masovnu grobnicu na Ogledalima gdje je pobijeno 70-ak kuprešaka. Bila je to odmazda za pretrpljene poraze u bitkama. Osveta bi poprimila još strašnije razmjere da se nije usprotivio i sve donekle spriječio jedan utjecajni komunist iz Šuice. Žrtve ovog zločina pokopane su u kosturnici spomen obilježja blagoslovljenog 16. kolovoza ove godine.

Simpozij na Širokom Brijegu već je postao tradicionalan. Govori o tome i neprestani rast slušateljstva iz svih slojeva pučanstva.

– Tomislav Đonlić, Politički okvir i organizacija partijskh tijela u obračunu s katoličkim klerom u Dalmaciji tijekom 1944. i 1945.

Subscribe
Notify of

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x