19. svibnja, 2024.

ŠIROKI BRIJEG: NASTAVAK ISKAPANJA MASOVNE GROBNICE – TUŽITELJSTVO SE NIJE POJAVILO NA MJESTU MASOVNOG ZLOČINA!

WhatsApp
Print Friendly, PDF & Email

Široki Brijeg, 2. kolovoza 2011. (sirokibrijeg.ba) – U nastavku iskapanja (2. kolovoza) posmrtnih ostataka žrtava bestijalnoga komunističkog zločina iz veljače 1945. na lokalitetu »Pobranica« u središtu Širokog Brijega, neposredno iza negdašnje zgrade časnih sestara, ponovno su se u točno zakazano vrijeme okupili svi oni bez kojih ovaj nadasve humani čin ne bi bio moguć. Nadzor i tijek iskapanja kao i uvijek do sada prate, nadziru i usmjeravaju čelni ljudi i članovi Povjerenstvo za obilježavanje i uređenje grobišta Drugog svjetskog rata i poraća općine Široki Brijeg i Vicepostulature postupka mučeništva »Fra Leo Petrović i 65 subraće«.

Stručni nadzor i stručne poslove kao i prvog dana iskapanja izvodili su arheolog mr. Tihomir Glavaš, profesor mostarskog sveučilišta, forenzičar dr. Pero Bubalo s Odjela sudske medicine SKB Mostar, a od jutros s njima je i forenzičarka Marija Definis-Gojanović s Odjela sudske medicine KBC Split. Inače, gospođa Definis-Gojanović široj je javnosti poznata po tome što je 30. prosinca 2005., zajedno s Davorkom Sutlović i ostalim kolegama i suradnicima na Odjelu sudske medicine KBC Split pomoću DNK analize identificirala prvu žrtvu iz Drugog svjetskog rata i poraća na području Hrvatske, BiH i Slovenije, a ta je žrtva bio hercegovački franjevac fra Melhior Prlić, pronađen u masovnoj grobnici u Zagvozdu u travnju 2004.

U jučerašnjim iskapanjima prvi su posmrtni ostatci izdvojeni oko 14.30, a do 17.30 i zaključenja iskapanja ukupno su izdvojena četiri tijela poubijanih njemačkih vojnika. Pretpostavku da se radi o masakriranim njemačkim vojnicima potvrdile su pločice koje su pronađene uz tijela žrtava, a na kojima se još uvijek relativno jasno vidi tekstualno-brojčani sadržaj. Osim toga pored tijela pronađeni su i razni drugi predmeti, poput češljeva, ogledalca, ostataka duhanskih lula i drugih osobnih stvari, a potvrdu da se radilo baš o njemačkim ranjenicima (koji su izvedeni iz bolnice časnih sestara i poklani na ulaznom pragu) potkrijepila su i medicinska pomagala – razni metalni fiksatori, koje su forenzičari pronašli na kosturima pobijenih.

Iskapanje na »Pobranici« posjetili su predsjednik Vlade Županije Zapadno-hercegovačke Zdenko Ćosić, načelnik Širokog Brijega Miro Kraljević te zastupnik u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH iz naše Županije Predrag Kožul. Inače, Vlada Županije Zapadnohercegovačke na svojoj je posljednjoj sjednici donijela odluku o financijskoj potpori radu Povjerenstva i Vicepostulature, te izrazila i svaku drugu potporu u obavljanju ovog humanog djela. Valja naglasiti da je glavni teret svih dosadašnjih iskapanja i aktivnosti podnosila uglavnom općina Široki Brijeg.

Iako je Povjerenstvo za obilježavanje i uređenje grobišta Drugoga svjetskog rata i poraća općine Široki Brijeg 1. kolovoza 2011., dakle prvog dana iskapanja, uredno u pismenom obliku obavijestilo Tužiteljstvo Županije Zapadno-hercegovačke i temeljem toga očekivalo njihovo pojavljivanje i eventualno iniciranje istrage, oni se nisu pojavili. Na temelju njihovog nepojavljivanja na mjestu masovne grobnice moramo se zapitati na temelju kojih zakona i po čijim uputama Tužiteljstvo Županije Zapadno-hercegovačke uopće radi svoj posao!?

Video

Subscribe
Notify of

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x