21. lipnja, 2024.

SAVEZ JUGOSLAVENA OSNOVAN U ZAGREBU: »ŽELIMO BITI PRIZNATA NACIJA«

WhatsApp
Print Friendly, PDF & Email

Zagreb, 23. ožujka 2010. (hrsvijet.net) – U Zagrebu je 21. ožujka održan osnivački skup Saveza Jugoslavena na inicijativu članova koordinacijskog tijela Udruženja Naša Jugoslavija. Iz Saveza poručuju kako im je cilj provođenje aktivnosti kojima će se omogućiti da se nacionalnost Jugoslaven uvrsti u red službeno priznatih nacija u svim zemljama nastalim na području nekadašnje SFRJ.

Tvrde, naime, da kao Jugoslaveni imaju pravo na očuvanje identiteta, povijesne, umjetničke, jezične i književne baštine. Navode kako je riječ o temama koje su niz godina u javnosti negativno predstavljane ili su postale tabu teme. Dodaju da je neophodno raditi na nadilaženju nacionalnih podjela, na približavanju ratom zavađenih naroda te na stvaranju prijateljskih odnosa.

»Govor nacionalističke mržnje mora biti zamijenjen jezikom ljubavi i pomirenja. Posebnu pažnju pri tom treba posvetiti otvorenim razmjenama mišljenja o uzrocima nedavnih ratnih sukoba, a s ciljem njihove sveobuhvatne analize što će dovesti do nadilaženja nesporazuma i uspostavljanje pomirenja«, kaže se u priopćenju.

Zadatak Saveza je objedinjavanje svih Jugoslavena bez obzira na njihovo vjersko, političko, spolno ili bilo koje drugo opredjeljenje.

»Jugoslaveni se zalažu za međusobno razumijevanje, toleranciju i poštovanje osnovnih ljudskih prava na slobodu, javno izjašnjavanje i opredjeljenje«, stoji dalje u priopćenju.

Možete pogledati i stranice na portalu, kao i stranice udruge Naša Jugoslavija.


REAGIRANJA

– Vraćanje duga ili rušenje ustavnog poretka

Subscribe
Notify of

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x