06. listopada, 2022.

»SAMO ŽELIMO KOSTI NAŠE STANE PRENIJETI MATERI I ĆAĆI U GROBNICU«

WhatsApp
Print Friendly, PDF & Email

Vrgorac, 5. rujna 2013. (Mate Primorac / slobodnadalmacija.hr) – »Prošlo je nešto više od godine dana otkada su na vrgoračkom Novom groblju otkrili masovnu grobnicu iz Drugog svjetskog rata u kojoj se nalaze posmrtni ostatci moje sestre koja je tu strijeljana. Želim, dok sam živa, dostojanstveno je pokopati, no izgleda da to ne ću doživjeti jer svi šute o tome«, obratila nam se kroz suze Roza Šiljeg (85) iz Lisica pokraj Ljubuškoga.

Prema riječima ove starice, njena sestra Stana Dodig nalazila se među skupinom od četrdesetak osoba koje su partizani krajem siječnja 1945., nakon završetka akcije »Bura«, odveli iz ljubuške tamnice i ubili kod Vrgorca.

»Prolazili su partizani iz Ljubuškoga prema Vrgorcu sa skupinom ljudi, a među njima bilo je nekoliko osoba koje je Stana poznavala; kada su došli do kuće rekli su da će uzeti kola i konje te da ona ide s njima kako bi ih poslije vratila kući. No, nikada se poslije nije vratila. Zacijelo je vidjela što su napravili s tim zarobljenicima, pa su i nju ubili, iako je bila trudna«, tužnim glasom govori ova baka. Vrijeme leti, godine prolaze, no bol i tuga ostaju.

»Što možeš, s kim sam mogla provesti mladost i starost, toga više nema. Oteli su mi jedinu sestru s kojom sam mogla život proživjeti. Teško mi je o tome pričati, iako je prošlo toliko godina. To je rana koja još nije zacijelila. Neka im Bog oprosti. Sada samo želim da je u miru pokopam«, kaže baka Roza.

Fra Miljenko Stojić: Potomci žrtava više ne žele šutjeti

Nekoliko godina prije ovoga otkrića uz cestu Vrgorac-Kotezi otkrivena je jedna grobnica, zahvaljujući sjećanju Mande Erceg, u kojoj su pronađeni ostatci tijela fra Maksimilijana Jurčića, ujaka gospodarskog stratega prof. dr. Ljube Jurčića, i petero civila. Sada mnogi dvoje da i među ovih četrdesetak ubijenih osoba s područja Čitluka, Međugorja i Ljubuškog ima i franjevaca. Voditelj Vicepostulature u Širokom Brijegu fra Miljenko Stojić, koja brine o pitanju pobijenih hercegovačkih franjevaca tijekom Drugog svjetskog rata i poraća, smatra da se u ovom slučaju otvoreno opstruiraju istraga i iskapanje.

»Ovo što se događa s masovnom grobnicom na Novom groblju u Vrgorcu zapravo je preslik odnosa današnje neokomunističke vlasti prema hrvatskoj prošlosti i sadašnjosti. Njih nije nimalo brige za one suze koje je prouzročila zločinačka komunistička ruka, jer se time ruši iskrivljena slika što su je njihovi prethodnici stvarali desetljećima. Međutim, potomci žrtava ne žele šutke prijeći preko svega. Do sada su šutjeli jer su mislili da će hrvatska država postupiti po zakonu koji bi trebao vrijediti za sve. Koliko sam upoznat, uskoro se namjeravaju otvorenim pismom obratiti hrvatskim vlastima i javnosti. Naravno da ih u tome podupirem, jer ubojstvo jednoga čovjeka je previše, a kamoli ubojstvo njih četrdesetak, među kojima je bilo i trudnica. Nadajmo se da će uskoro pronaći dostojno posljednje počivalište, kao što su ga pronašli fra Maksimilijan Jurčić i još petorica njih koji su dovedeni iz ljubuške tamnice, te u Vrgorcu strijeljani na jednomu drugomu mjestu, a mi smo ih prije nekoliko godina otkopali i dostojno pokopali«, riječi su fra Miljenka Stojića.

Priložena datoteka:
vrgorac-stana.pdf

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x