24. veljače, 2024.

RUDNIK UŽASA HUDA JAMA: POKOLJ SE ZBIO POSLJEDNJE NEDJELJE U SVIBNJU 1945.

WhatsApp
Print Friendly, PDF & Email

Zagreb, 6. ožujka 2009. (Večernji list / Petar Grubišić) – »Tako grozan prizor nisam vidjela u svome životu!« Vidno potresena tim je riječima opisala užas i stravu koje je vidjela i doživjela u jednom od tunela rudnika Barbarin rov u Hudoj jami pokraj Laškog, slovenska državna tužiteljica Barbara Brezigar.

Više od 300 posmrtnih ostataka ubijenih ratnih zarobljenika prekrilo je cijelu jamu, a žica kojom su bili vezani, kosti koje vire iz neraspadnutih vojničkih čizama te položaji pojedinih kostura dokazuju da su oni koji su bili zatrpani u tu jamu imali neopisivo jezivu smrt.

»Vidi se da su leševi bili vezani žicom, a mnogima su i smrskane glave, što upozorava da su neki bili ubijeni na okrutan način. Tijela su žrtava mumificirana, jer su u toj rudarskoj jami, koja je bila zatrpana s 400 kubičnih metara zemlje, postojali uvjeti za to, budući da je bio zapriječen dovod zraka«, kaže Zdravko Brečko koji živi u tom mjestu. Još jedan otkriveni partizanski zločin, koji je bio s uspjehom prikrivan punih 66 godina, šokirao je slovensku javnost. Mještani sela Hude Jame, gdje je rudnik sa zatrpanim žrtvama, nerado govore o njemu.

Nisu smjeli prozboriti
»Rođen sam poslije toga. Ma nitko nije smio ni riječi progovoriti o ovom zločinu. Stariji, koji su u vrijeme zločina u tom selu živjeli, uglavnom su ono što su znali sa sobom ponijeli u grob«, kaže mještanin Planko Karelj.

Zločin u tom rudniku dogodio se posljednje nedjelje u svibnju 1945. Partizani su kamionima dopremali zarobljenike koje su izabrali u logorima koji su postojali u Slovenj Gradecu, Velenju, Kranju i na željezničkoj postaji u Celju.

»U rudniku su pogubljeni slovenski domobrani, pripadnici njemačke i hrvatske vojske«, tvrdi jedan od sugovornika na jednom slovenskom forumu.

To potvrđuje i Jože Dežman, predsjednik slovenske državne komisije za istraživanje prikrivenih grobišta, koji kaže da su zarobljeni hrvatski vojnici na pogubljenje u tu jamu dovedeni sa željezničke postaje u Laškom. Mještani Hude Jame, dok je trajao dovoz i likvidacija zarobljenika, nisu smjeli izići iz svojih kuća. Kažu da su zarobljeni hrvatski vojnici dovedeni pješice, a oni iz Kranja i Slovenj Gradeca kamionima.

»Pri ulasku u jamu zarobljenici su morali kleknuti, a zatim su dobili udarac rudarskim krampom po glavi. Njihova su tjelesa bila poredana u jami, a među njima je bilo i žena«, iznosi pojedinosti zločina lokalni Novi tjednik.

Rudnik krije i puno više žrtava
Još se navodi kako su partizanski krvnici angažirali umirovljene rudare iz sela da im pomognu unositi tijela u jame.

Od pogubljenja žrtava 1945. pa sve do 1992., kada je rudnik napokon zatvoren, tamošnji su rudari svakodnevno ulazili kroz okno kroz koje su posljednji put prošle žrtve i prolazili pokraj zatrpanih rovova u kojima se još ne zna koliko točno žrtava leži. Rudnik krije mnogo više od do sada 300 nađenih leševa, jer su u još dva navrata zatrpani ubijeni zarobljenici.

Točne brojke nikad ne ćemo doznati
Mr. Martina Grahek-Ravančić s Hrvatskog instituta za povijest smatra da će rezultati istraživanja ove masovne grobnice biti važan prilog pri određivanju ukupnog broja žrtava. No, kaže da točne brojke nikada ne ćemo doznati. »Međutim, i ova istraživanja potvrđuju dobro znan scenarij koji se primjenjivao pri likvidacijama na brojnim grobištima diljem Slovenije. Nesmiljenost je bila povlastica pobjednika. Obračun sa svim stvarnim i potencijalnim neprijateljima popratila je 60-godišnja šutnja iz koje su izrasli i današnja podijeljenost u javnosti te brojne manipulacije. Jedino se možemo nadati da trenutačan, tako živ interes za ovu temu, ne će ostati samo na razini dnevno-političke rasprave u kojoj se neprestano pokušavaju opravdati određene ideologije ili prema već uhodanu običaju brzo ugasnuti«, napominje ona. (Z. De.)

Svjedoci se još ne odazivaju apelu
»Poslije otkrivanja stravičnih posljedica masovnih ubojstava u oknu Barbarin rov rudnika Huda jama kraj Laškog, slovenskoj se policiji do danas nitko nije javio na javni poziv za svjedočenje u svezi s tim događajima«, izjavila nam je danas glasnogovornica policije Nuška Tavčar. Dodala je da policija zasad o tome ništa ne govori, jer očekuje da ljudima treba vremena. (V. Z.)

Subscribe
Notify of

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x