20. srpnja, 2024.

REPORTAŽA: RUDNIK SV. BARBARE ROV U HUDOJ JAMI (KOD LAŠKOG) – GROBIŠTE

WhatsApp
Print Friendly, PDF & Email

Zagreb, 25. studenoga 2005. (www.hakave.org) – Zasavske gore se protežu sjeverno od rijeke Save u kvadratu od Zagorja, Trbovlja, Hrastnika, Laškog pa sve do celjske padine. U Zborniku »Tudi smo umrli za domovina«, koji je preveden sa slovenskog na talijanski jezik pod nazivom »Anche noi siamo morti per la Patria«, izdan 2000. opisana su grobišta nastala poslije II. svj. rata za to područje. Popisano je 29 grobišta.
Grobišta su bila sakrivena i prekrivena zemljom i drugim materijalom, zasađena šumom, a poznate su nam ove lokacije: 3 grobišta u šumi Podmeja (Marija reka), grobište ispod brda Jelenca, grobište iza kapele iznad Starog Hrastnika, grobište napušteni rudnik u Novom Dolu, grobište u Rajskoj dolini, Grobište na Marnem, grobište pored Save kod mosta u Hrastniku, grobište iza spomenika »Flosarjem«, grobište »Deželakov graben« uz Savu (tu su pobijeni njemački vojnici), grobište »Klembesov kamenolom«, grobište iza tvornice vapna u Zidanem mostu (tu je bio prvi krematorij na slovenskom tlu), grobište »Rošev kamenolom«, grobište na Visokem, Galetovem i Špicbergu, grobište iznad sela Prapretno, grobište iza kapele u zaselku Prapretno, grobište »Rudniški kamenolom« iza crkve Sv. Valentina, grobište »Zelena jama«, grobište u Šajn Ani, 4 grobišta u kanjonu Boben uz potok te grobište rudnik Svete Barbare rov u Hudi jami kod Laškog.
U nabrojanim grobištima prema našim ocjenama ima 40 – 42 tisuće žrtava, među njima oko 30 tisuća hrvatskih izbjeglica iz kolone od Zidanog mosta do blokade kod zaselka Košnjice malo prije Celja. Izbjeglička kolona civila kretala se na vozovima u koje su bili upregnuti konji i pješice. Vozila i konje su partizani uzeli, a sve ljude su pobili. Nitko nije preživio taj masovni pokolj.

   Ostatak teksta možete pronaći na stranicama portala hakave.org ili ovdje u pdf obliku.

Subscribe
Notify of

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x