04. ožujka, 2024.

PUT KRIŽA »STOPAMA POBIJENIH ĐURMANEC – ILOVAC – MACELJ«

WhatsApp
Print Friendly, PDF & Email

Zagreb, 14. ožujka 2010. (Glas Koncila) – U organizaciji župe sv. Jurja u Đurmancu, Društva hrvatskih katoličkih muževa te Udruge Macelj 1945. u subotu 13. ožujka održan je tradicionalni korizmeni put križa »Stopama pobijenih – Đurmanec – Ilovac – Macelj« u molitvi, pjesmama i prigodnim razmatranjima.

Okupljanje vjernika započelo je na prvoj postaji puta križa – željezničkoj postaji Đurmanec, koja je u svibnju i lipnju 1945. bila ishodište stradavanja dopremljenih ratnih zarobljenika. Partizani su ratne zarobljenike sa željezničke postaje sprovodili prema obližnjem logoru u pilani Đurmanec te ih u skupinama na noćnim pohodima otpremali na desetak kilometara udaljene razne lokacije Maceljske gore gdje su se vršile masovne likvidacije.

Sudionici ovogodišnjeg puta križa krenuli su na pokornički hod dug oko 10 kilometara putem kojim su sprovođeni i ratni zarobljenici 1945. od Đurmanca do Maclja. Cestom iz Đurmanca krenulo se u smjeru naselja Smiljanova Graba, gdje na tim šumskim lokacijama nikada nisu izvršena istraživanja neotkrivenih masovnih grobnica. Tu se, naime, prema nekim naznakama krije veliki broj stradalih. Put iz te udoline vodi kroz šumu na uzvisinu i nekadašnji zaseok Ilovec, gdje su 1992. otvorene jame i pronađeni posmrtni ostatci nekoliko stotina stradalih.

Zbog vremenskih neprilika, snijega i blata ove godine nije se krenulo put Ilovca, već je put križa preusmjeren prema lokaciji Lepa Bukva gdje su također 1992. pronađeni zemni ostatci nekoliko stotina žrtava, među inim 23 svećenika, bogoslova i franjevca.

U Lepoj Bukvi je kardinal Franjo Kuharić prvi put 1991. služio sv. misu za sve žrtve Maclja, pa se odatle stiglo do posljednje postaje maceljske grobnice u kojoj su 2005. pokopani zemni ostatci 1.163 pronađenih maceljskih žrtava.

U crkvi Muke Isusove za sve duše maceljskog puta križa, kao i za sve stradale u svim putovima križa diljem Hrvatske koji su postali žrtve bezumne partizanske odmazde i osvete poslije završetka Drugog svjetskog rata, sv. misu je predvodio župnik i predvodnik puta križa fra Drago Brglez.

Na korizmenom putu »Stopama pobijenih – Đurmanec – Ilovac – Macelj« sudionike su dočekivali mještani sela kroz koja se prolazilo te su priredili stolove okrijepe za hodočasnike, na sjećanje iz 1945. kada su zarobljenicima pokušavali dobacivati kruh i vodu.

U dugačkom mimohodu hodočasnika, od najmlađe djevojčice s 5 godina starosti i najstarijeg 84-godišnjeg Stjepana Brajdića, preživjelog sudionika puta križa 1945., našlo se dvjestotinjak vjernika iz Đurmanca i okolnih mjesta te iz Zagreba.

Subscribe
Notify of

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x