20. lipnja, 2024.

PUT KRIŽA I MOLITVA ZA SVE ŽRTVE PODSLJEMENSKIH MASOVNIH GROBNICA

WhatsApp
Print Friendly, PDF & Email

Zagreb, 30. ožujka 2010. (Damir Borovčak) – Provincija franjevaca trećoredaca glagoljaša sv. Jeronima organizira tradicionalni povijesni put križa na Veliki petak, 2. travnja, u 8.00. Put križa predvodit će provincijal fra Ivan Paponja uz župnika fra Nikolu Baruna. Na završetku molitve o povijesnim činjenicama tradicije puta križa na Ksaveru govorit će isusovac otac dr. Vladimir Horvat.

Put križa na Ksaveru podigli su isusovci oko 1637. Na čast i slavu 1.000 godina Hrvatskog Kraljevstva 1925. započeta je izgradnja novog puta križa na Ksaveru te započinje tradicija molitve na Veliki petak poticajem Udruge Hrvatska žena i njene osnivačice Marije Kumičić.

Ove su godine i dvije posljednje postaje puta križa dobile svoja obilježja. Jedna je posvećena stradalnicima Drugog svjetskog rata i Križnih puteva poslije Bleiburga 1945., a druga slobodnoj Hrvatskoj i obrambenom Domovinskom ratu. Ovog Velikog petka posebno sjećanje i molitva slijedi za sve žrtve podsljemenskih masovnih grobnica iz vremena nakon Drugog svjetskog rata.

Pozivaju se, dakle, sve udruge hrvatskih branitelja iz svih vremena ugroženosti hrvatske opstojnosti, kao i svi katolički vjernici, da se pridruže ovogodišnjoj molitvi puta križa na Ksaveru na Veliki petak u 8.00.

 Pročitajte i: Uređenje Ksaverske Kalvarije

Subscribe
Notify of

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x