19. svibnja, 2024.

PROVOKACIJA U VEČERNJEM LISTU

WhatsApp
Print Friendly, PDF & Email

Zagreb, 28. rujna 2009. (M. M / hakave.org) – Više pisama čitatelja primili smo kao reakciju na članak objavljen u Večernjem listu od subote pod naslovom »Pronađeno šest žrtava partizana s otočića Dakse«. Budući da je sam tekst Večernjakovoga članka vrlo kratak, nije ga teško prenijeti: »Prvog dana ekshumacije na otočiću Daksa pored Dubrovnika pronađeni su neidentificirani posmrtni ostatci za koje se pretpostavlja da pripadaju šestorici žrtava. Očekuje se da će se pronaći još ostataka žrtava ubijenih ulaskom partizanskih snaga u Dubrovnik pri kraju Drugog svjetskog rata. Tada su partizani na Daksu sproveli neke važnije dubrovačke ustaše i pogubili ih. Sada će se moći ustanoviti je li bilo među njima i nevinih.«
Radi li se o namjernoj provokaciji ili je članak posljedica potpuno ignorantskog odnosa prema povijesnim činjenicama nije ni važno. U ovih nekoliko rečenica može se vidjeti teško poremećeni sustav vrijednosti nekih pojedinaca, kao potpuno odsustvo logike u razmišljanju. Zašto bi, naime, iskopavanje žrtava partizanskih zločina govorilo bilo što o njihovoj nevinosti nije nikome jasno. Isto tako nije jasno zašto bi se pogubljenje bilo koga bez suda moglo ičim opravdati, makar i »važnijih dubrovačkih ustaša«. Zato što su po istom obrascu partizani ubijanjem političkih protivnika »oslobađali« nakon toga i ostale hrvatske gradove, pa je to normalno?
Glede povijesnih činjenica, one se u slučaju Dakse jako dobro znaju, pa se jako dobro zna koga je i zašto partizanska vojska ubijala. Bilo je dovoljno sloviti za hrvatskog, odnosno katoličkog intelektualca, cijenjenog djelatnika ili svećenika. Tako je na Daksi među ostalima ubijen istaknuti znanstvenik fra Marijan Blažić, kojega su čak nazivali crveni fratar jer je lijekove slao i ranjenim partizanima. A među žrtvama je i autor pjesme »Zdravo Djevo, Kraljice Hrvata«, padre Petar Perica. Vjerujemo da su ovu pjesmu svi čuli u Hrvatskoj, uključujući i pisca vijesti u Večernjem listu. Zato o stvarima o kojima se ne zna ili ne želi ništa znati bolje ništa ni ne pisati. Pogotovo kada su nevine žrtve u pitanju.

Zdravo Djevo, Kraljice Hrvata
Zdravo, Djevo, svih milosti puna,
vječnog sunca ogrnu te sjaj.
Oko čela zvjezdana ti kruna,
ispod nogu stenje pakla zmaj.

Rajska Djevo, kraljice Hrvata,
naša Majko, naša zoro zlata,
odanih ti srca primi dar,
primi čiste ljubavi nam žar.

Blažena si, jerbo sva si čista,
zmijin dah ne okuži ti grud!
Zvijezda sreće i nama da blista,
noći grijeha mrak rasprši hud!

Rajska Djevo, kraljice Hrvata,
naša Majko, naša zoro zlata,
odanih ti srca primi dar,
primi čiste ljubavi nam žar.

padre Petar Perica

Subscribe
Notify of

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x