28. rujna, 2022.

PROSLAVLJENA SV. MISA ZADUŠNICA ZA POGINULE I NESTALE U RATOVIMA IZ ŽUPE KOČERIN

WhatsApp
Print Friendly, PDF & Email

Kočerin, 27. rujna 2021. (kocerin.info) – Sinoć je, 26. rujna, u župnoj crkvi na Kočerinu slavljena sv. misa zadušnica u spomen na sve poginule i nestale župljane u svim ratovima. Misno slavlje je predvodio fra Miljenko Stojić, vicepostulator postupka mučeništva »Fra Leo Petrovići i 65 subraće«. Sumisili su fra Velimir Mandić, fra Ante Penava, fra Stanko Mabić i župnik fra Mario Knezović. U asistenciji su bili bogoslov fra Franjo Markić i ministranti. Pjevanje su predvodili članovi Frame. Sv. misi zadušnici prethodila je molitva krunice koju su predmolili Trećari.

U svoj propovijedi fra Miljenko je na temelju svetopisamskih podrobnosti posvijestio što se događa kada zlo uđe u nečiju kuću ili vrt. To već u slici imamo, kako reče, kod prvih ljudi Adama i Eve. Naglašavajući žrtvu koju su podnijeli oni koji su bili u ratovima posebno je istaknuo majke i bake u crnim maramama koje su poput svjedoka živjele dostojanstveno unatoč gubitku svojih najmilijih. Mnoge su, a fra Miljenko je istaknuo da je nakon Drugoga Svjetskoga rata na 100 djevojaka bilo samo 25 mladića u širokobriškom kraju, ostale i djevojke zbog nemogućnosti ulaska u brak. Pozvao je vjernike na snažnu molitvu u obiteljima te izgradnju vlastite životne kuće u najboljoj namjeri i uz vrjednote koje su neprolazne. Propovjednik je spomenuo i mučki ubijenu dvojicu fratara u Župi Kočerin fra Valentina Zovku i fra Andriju Topića te sve pozvao da nikad ne zaboravimo na zločin koji je počinjen njima i vjernome puku. A govorio je i o drugim ubijenim hercegovačkim franjevcima, kao i o Groblju mira gdje obitelji iz čitave BiH, Herceg Bosne, podižu križeve svojim ubijenima da bi se tamo molili i za njih i za sve naše druge ubijene.

Po završetku misnoga slavlja župnik fra Mario je zahvalio sudionicima programa i vjernome puku koji u velikome broju dolazi i čuva uspomenu na poginule i nestale iz župe Kočerin. Zahvaljujući lijepom vremenu, ovaj ih je put bilo kako u crkvi tako i ispred crkve.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x