05. prosinca, 2022.

PROSLAVLJENA SV. MISA ZADUŠNICA U SPOMEN NA POBIJENE FRATRE I VJERNIKE MOSTARA

WhatsApp
Print Friendly, PDF & Email

Mostar, 15. veljače 2021. (fra Ante Marić / franjevci.info) – Jučer popodne, u nedjelju 14. veljače, braća iz samostana Sv. Petra i Pavla u Mostaru, predvođena gvardijanom fra Dankom Perutinom, provincijalom fra Miljenkom Štekom, zatim Postulatura predvođena meštrom fra Ikom Skokom, krenuli su put Čekrka uz rijeku Neretvu. Bura nije dala svijeće upaliti. U skrušenoj molitvi, Pet Očenaša za pokojne, sjetili su se svoje umorene braće mostarskog samostana 14. veljače 1945. Jugokomunisti su ih krvavo mučili, ubili bez milosti i bacili u rijeku Neretvu.

Sv. misa zadušnica slavljena je u 18.00 u kripti crkve Sv. Petra i Pavla. Misno slavlje predvodio je gvardijan fra Danko Perutina, a sumisilo je petnaest braće iz samostana i iz Provincije. Uz provincijala fra Miljenka Šteku tu su bili vikar provincije fra Iko Skoko, širokobriješki gvardijan fra Ivan Marić, vicepostulator fra Miljenko Stojić, humački gvardijan fra Dario Dodig s fra Andrijom Nikićem i fra Vladom Buntićem, mostarski župnik fra Bože Milić, čitlučki župnik fra Miro Šego, te braća iz samostana.

Svećenici su s ministrantima, postulantima, bogoslovima i đakonom u procesiji došli do oltara. Zbor sv. Cecilije skladnim je pjevanjem uljepšao ovo liturgijsko slavlje.

U samom uvodu su Marko Lasić i Veronika Biokšić, framaši, izveli recital »Mostar 14. veljače 1945. – 14. veljače 2021. (fra Ante Marić) u prigodi 76. obljetnice umorstva fra Lea Petrovića – provincijala, fra Grge Vasilja – gvardijana, fra Bernardina Smoljana, fra Joze Bencuna, fra Rafe Prusine, fra Kažimira Bebeka i fra Nenada Pehara. Puk je pomno pratio slijed događanja te krvave Čiste srijede 14. veljače 1945.

Gvardijan fra Danko je u nadahnutoj propovijedi započeo s Isusovim zrnom pšenice. Ono se žrtvuje i daje klas. Mučenici se žrtvuju, rađaju nove vjernike, fratri su se žrtvovali te je iz njihove krvi i žrtve rasla i danas raste Hercegovačka franjevačka provincija, grad Mostar, samostan Sv. Petra i Pavla. Gvardijan je dojmljivim i krvavim podatcima također govorio o aktualnom progonu preko 200 milijuna kršćana danas u svijetu, te o bezbožnom sustavu komunizma koji je nadahnuo partizanske krvnike da ubiju fratre, da ubiju tolike žitelje grada Mostara i Hercegovine, naše vjernike.

Puk je u kripti crkve Sv. Petra i Pavla pobožno, sklopljenih ruku, sudjelovao u svetom misnom slavlju, sjećanju i molitvi za ubijene mostarske fratre i vjerni hrvatski puk u Prvom svjetskom Drugom svjetskom ratu i poraću te u Domovinskom ratu.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x