04. ožujka, 2024.

PRONAĐENI OSTATCI ŽRTAVA DRUGOG SVJETSKOG RATA

WhatsApp
Print Friendly, PDF & Email

Podgora, 13. lipnja 2009. (Ana Dragićević / EPEHA) – Strojevima za kopanje nije trebalo dugo da dođu do prvih kostiju stradalih mladića iz Drugog svjetskog rata ubijenih na predjelu Jankov dolac na Biokovu, koji pripada općini Podgora.
Ekshumacija na mjestu, uz cestu prema Sv. Juri, zvanom Staza, koje se 20 godina obilježava molitvom, cvijećem i svijećama, započela je u petak u 9.30 u nazočnosti Istražnog suca Stanka Grbavca, patologa dr. Antonija Alujevića, predsjednika komisije za žrtve rata i poraća Juraja Rajčevića, te uz nazočnost Vlade Perkušića iz PU splitsko-dalmatinske.
Grad Makarska osigurao je mehanizaciju potrebnu za iskope i pružio svu logistiku. Ekshumacija domobrana na Biokovu bila je službeno najavljivana prošle godine kao nastavak istraživanja žrtava Drugog svjetskog rata obavljenih na makarskom gradskom groblju.
Prema saznanjima Istražnog suca, na Biokovu su pogubljena 24 pripadnika domobranske satnije u Mostaru. Hrvatska se vojska iz Mostara kretala na odmor preko Zagvozda, gdje ih je zatekao pad Italije.
Zarobljeni su i dopremljeni u gornju Podgoru. U staroj školi držali su ih 15-ak dana, a onda su ih odveli na Biokovo na stratište. Prema sjećanjima, likvidirani su početkom listopada 1943.

Subscribe
Notify of

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x