18. srpnja, 2024.

PREDSTAVLJENA IZJAVA KOMISIJE »IUSTITIA ET PAX« O NIJEKANJU KOMUNISTIČKIH ZLOČINA

WhatsApp
Print Friendly, PDF & Email

Zagreb, 16. studenoga 2009. (IKA) – U prostorijama Tajništva Hrvatske biskupske konferencije u Zagrebu danas je predstavljena Izjava Komisije »Iustitia et Pax« HBK o 20. obljetnici pada Berlinskog zida. Izjava nosi naslov »Protiv negacionizma. O potrebi istraživanja, priznanja i procesuiranja zločina svih triju totalitarizama: fašizma, nacizma i komunizma«. Na predstavljanju izjave sudjelovali su predsjednik Komisije »Iustitia et Pax« HBK zagrebački pomoćni biskup dr. Vlado Košić, te članovi Komisije tajnik dr. Gordan Črpić i dr. Dubravka Petrović Štefanec. Komisija u Izjavi ističe kako nije ni dobro ni pravedno da se 64 godine nakon Drugoga svjetskog rata i nasilne uspostave komunizma još uvijek taji, skriva i niječe ratne i poratne zločine komunističkog totalitarizma, kao i teror režima, tijekom 45 godina njegove strahovlade. Komisija podsjeća kako je ove godine Europski parlament proglasio 23. kolovoza Europskim danom spomena na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima, ali je ta proslava kod nas gotovo potpuno prešućena što, kako ističu u Komisiji, nije dobro za zemlju koju se ta problematika snažno i bolno tiče. Hrvatski Sabor se bio oglasio, nažalost tek 17 godina nakon prvih višestranačkih izbora, Deklaracijom o osudi zločina počinjenih tijekom totalitarnog komunističkog poretka u Hrvatskoj 1945. – 1990., ali stvarnost pokazuje da je ta izjava bila samo verbalna potpora rezolucijama Vijeća Europe. U njoj nema ni odluke o istraživanju zločina, pa čak ni o popisu žrtava komunističkog totalitarizma – koji nije nikad učinjen, a posebice ne kažnjavanja nezastarivih ratnih zločina i zločina protiv čovječnosti. Nema ni naznake potrebe za kolektivnom terapijom društva, kao što se to činilo u Njemačkoj u odnosu na nacizam, primjećuju u Komisiji.
Nedavni obrambeni rat hrvatskog naroda pokazao je da su se zanijekani zločini nad Hrvatima u Drugom svjetskom ratu i poraću, ponovili i u Domovinskom ratu. Zbog toga i jest moguće da se kod nas javno niječe masovne ratne zločine i zločine protiv čovječnosti – a u slučajevima kad su likvidirana čitava sela, narodne i vjerske skupine, još i zločine genocida – kao i njihov organizirani, planski karakter. Sve nas moraju zabrinjavati te pojave negacionizma, nijekanja počinjenih komunističkih zločina, koje potpadaju pod udar zakona i strogo se kažnjavaju u demokratskom svijetu, ističe se u Izjavi. Zapanjujuće je danas u Hrvatskoj čuti da su se partizani borili isključivo za slobodu. Za jedan dio njih to se s pravom može reći, navlastito u Dalmaciji i Istri, ali i njih je Komunistička partija Jugoslavije, kao sekcija Komunističke internacionale, podvrgnula svojoj ideologiji i stezi, i oni su se, nažalost, nakon toga borili za pobjedu totalitarne ideologije, za diktaturu, a protiv slobode svoga naroda.
Nacizam nije krio svoje zločinačke namjere, a komunizam jest. Ali ta verbalna razlika ne umanjuje zločine komunizma, nego samo pokazuje njegovu prijetvornost. Jer upravo su komunisti progonili i likvidirali, u ratu i poslije rata, uvjerene antifašiste, antinaciste i antikomuniste, od kršćanskih personalista, preko građanskih demokratskih političara i intelektualaca, do radničkih i seljačkih vođa, svećenika, redovnica i redovnika. Tako se krivotvori povijest i to nije revizionizam – jer revizija povijesti je pravo i dužnost povjesničara kad se ustanove dotad nepoznate povijesne činjenice kao što je to slučaj s otkrivanjem zločina komunizma – nego negacionizam, tj. nijekanje utvrđenih masovnih zločina, ističe se u Izjavi te se dodaje: Jer čak i kad bismo mogli zanemariti sve strahote i ljudske tragedije nasilne kolektivizacije, dekristijanizacije i totalitarne kontrole države i društva, ne bismo smjeli zaboraviti zločine s kraja Drugoga svjetskog rata i poraća i svjedočenja o masovnim likvidacijama.
Još je gore, međutim, kad se ne samo niječe zločine, nego ih se još javno brani i opravdava. Stoga, kad netko izjavi da je siguran da bi mnogi, bez suda pogubljeni, zasluženo bili na smrt osuđeni, onda to predstavlja apologiju zločina, stoji u Izjavi.
Komisija se slaže da se zločini okupatora i njegovih domaćih saveznika ne smiju zaboraviti i upravo se zbog istih, etičkih i pravnih razloga ne smije sprječavati istraživanje komunističkih zločina, a niti dopustiti monopoliziranje antifašizmom od strane njegova brata blizanca – komunizma. Hrvatski narod i Crkva u tom narodu bolno su na vlastitoj koži osjetili sva tri totalitarizma i protiv njih su se borili, podnijeli goleme žrtve i platili veliku cijenu. Zbog toga taj narod i njegovi građani imaju pravo i dužnost osuditi negacionizam i apologiju zločina svih triju totalitarizama, ističe se u Izjavi Komisije »Iustitia et Pax« HBK.
Nakon predstavljanja Izjave biskup Košić i dr. Črpić odgovarali su na novinarska pitanja.
Na kraju predstavljanja najavljeno je kako će u ponedjeljak 23. studenoga u Zagrebu biti predstavljen dvojezični Zbornik Izjava Komisije »Iustitia et Pax« pod naslovom »U službi pravde i mira«.

Subscribe
Notify of

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x