30. svibnja, 2024.

PREDSTAVLJEN CD ZBORA BOGOSLOVA

WhatsApp
Print Friendly, PDF & Email

Zagreb-Dubrava, 9. svibnja 2011. (fra3.net) – U četvrtak, 5. svibnja ove godine, nakon večernje sv. mise, u višenamjenskoj je dvorani samostana hercegovačkih franjevaca u Dubravi predstavljen nosač zvuka naslovljen »Na usnama molitva« čiji je tvorac Zbor bogoslova Hercegovačke i Zadarske franjevačke provincije.

Kako naši bogoslovi, naime, već godinama njeguju liturgijsko pjevanje, u određenom se trenutku rodila zamisao da sav taj dugotrajni trud i napor uložen u pjevačko umijeće konačno bude zaokružen izborom pjesama zapisanih na nosaču zvuka. Od početne zamisli pa do njezina ostvarenja protekla su gotovo četiri mjeseca obilježena predanim radom, nebrojenim probama i neslomljivom voljom da se započeti posao privede kraju.

Bogoslovski su zbor u njegovu radu pratile: prof. Danijela Župančić (dirigent i umjetnički voditelj), prof. s. Domagoja Ljubičić (supervizor) i prof. Mirta Kudrna (orguljaš). Odabrane su pjesme različita karaktera, ugođaja i tematike. Temeljna, iz koje je i preuzet naslov CD-a, jest pjesma »Ubijenim hercegovačkim fratrima« koju je napisao fra Ante Marić, a uglazbio ju je fra Stanko Mabić. Tematski joj je bliska pjesma fra Vjekoslava Milićevića »Dok drhti Brijeg«, s glazbom prof. Miroslava Martinjaka.

Uz samu izvedbu ovih pjesama, sinoć su nam se obratili i njihovi uglazbljivači, osvrnuvši se na narav sakralne glazbe koja iziskuje duboko nutarnje proživljavanje pjevane stvarnosti. Predstavljači su, uz ostalo, stavili i velik naglasak na ogromno zalaganje Zbora bogoslova i nesebičan rad koji je i urodio ovim CD-om. Nazočnima se na samom početku obratio gvardijan samostana fra Draženko Tomić, a kao glavni odgovorni za čitav pothvat pri samom se kraju obratio odgojitelj bogoslova Hercegovačke i Zadarske franjevačke provincije fra Ljubo Kurtović. Pjevači su gestom uručivanja buketa cvijeća izrazili znak zahvalnosti profesoricama Danijeli, s. Domagoji i Mirti te prof. Martinjaku i fra Stanku.

Predstavljanje CD-a »Na usnama molitva« otvoreno je pjesmom »Zdravo, sveti oče!« koju je uglazbio sluga Božji fra Ivo Peran, a zaključeno pjesmom »Kada si već ti, brate naš Franjo!« autora fra Janka Bubala koju je uglazbio fra Stanko Vasilj, a za ovu prigodu harmonizirao prof. Miroslav Martinjak. Čitavo je predstavljanje okončano radosnim druženjem svih sudionika na zajedničkom domjenku u samostanskoj dvorani.

Ako želite, možete poslušati ili skinuti pjesme s ovog CD-a o pobijenim hercegovačkim franjevcima:
– Dok drhti Brijeg
– Ubijenim hercegovačkim franjevcima

Subscribe
Notify of

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x