17. travnja, 2024.

(PRED)PREMIJERA FILMA »IN ODIUM FIDEI – IZ MRŽNJE PREMA VJERI«

WhatsApp
Print Friendly, PDF & Email

Zagreb, 15. siječnja 2015. (N. P. / Laudato) – Predpremijera dokumentarnog filma »In odium fidei– Iz mržnje prema vjeri« održat će se u kinu Europa u Zagrebu 11. veljače 2015., s početkom u 19.00. Premijera je već drugog dana, 12. veljače 2015., u 19.00 u Hrvatskom domu herceg Stjepana Kosače u Mostaru.

Film je napravljen u produkciji Laudata i traje 60 minuta. Središnja tema je ubojstvo 66 hercegovačkih franjevaca za vrijeme Drugog svjetskog rata i poraća. Oni su žrtve komunističko-partizanskih zločina.

Kada su komunističko-partizanske snage zauzele područja koja su bila pod vlasti NDH, slijedila je krvava odmazda nad duhovnim pastirima i hrvatskim pukom. Za pokolj je bila zadužena posebna postrojba koja je izravno odgovarala vrhovnom komandantu NOV-a Josipu Brozu Titu. Naime, komunističko-partizanske snage koje su ulazile u sela s hrvatskim katoličkim pučanstvom imale su popise viđenijih ljudi koji im se nisu željeli priključiti i koje je trebalo likvidirati. Popise su sastavili članovi partijskih ćelija tih mjesta.

Kako bi zataškali zločine, egzekutori su tijela svojih žrtava bacali u jame i škrape diljem BiH. Svjedoci su u strahu od odmazde o svemu morali šutjeti.

Završetkom Drugog svjetskog rata ubijanje je preraslo u progone preživjelih. Crkveni su poglavari s velikim brojem svećenstva početkom pedesetih godina prošloga stoljeća zbog montiranih sudskih procesa završavali po jugo-komunističkim tamnicama u kojima su služili dugogodišnje kazne. Zbog toga je Crkva u Hrvata bila obezglavljena. Tada je i svjetski poznata žrtva komunističkog progona, zagrebački nadbiskup Alojzije Stepinac, robijala u zloglasnoj Lepoglavi, a mostarski biskup Petar Čule u Zenici.

O zločinima se prvi put jasnije progovorilo sedamdesetih godina prošloga stoljeća. Glasnije se govorilo tek raspadom komunističke Jugoslavije. Puno je vremena prošlo dok se nakon kraha totalitarističko-komunističke ideologije zločini nisu počeli istraživati zahvaljujući svjedocima tih strašnih događaja. Samo u Širokom Brijegu i okolici zabilježeno je do sada 128 masovnih i pojedinačnih grobnih mjesta. Uspjelo se ekshumirati tek 135 tijela iz 10-ak grobišta. Mučan je to i spor proces s puno zaprjeka.

Krajnji je cilj dokumentarnog filma »In odium fidei – Iz mržnje prema vjeri« glasno progovoriti o jednom vremenu. Istina o njemu je civilizacijsko i ćudoredno pitanje bez kojeg se ne može razvijati niti jedno demokratsko društvo, pa tako ni suvremeno društvo država nastalih raspadom Jugoslavije koje i danas guše beskompromisni nasljednici totalitarističko-komunističke ideologije. Među njihovim (sve glasnijim) žrtvama je i europska Hrvatska.

Subscribe
Notify of

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x