02. prosinca, 2023.

POSJET OPĆINAMA ŠIROKI BRIJEG, LJUBUŠKI, GRUDE I ČITLUK U POVODU PODIZANJA KRIŽEVA NA »GROBLJU MIRA« NA BILIMA

WhatsApp
Print Friendly, PDF & Email

Čitluk, 2. rujna 2020. (grobljemira.info) – Pothvatom spomen-područje »Groblje mira« na Bilima predviđeno je da se svakoj hrvatskoj žrtvi poginuloj ili nestaloj u Drugom svjetskom ratu i poraću podigne bijeli križ s pločom na kojoj će pisati njezini osnovni podatci. Popise žrtava Organizacijskom odboru dostavljaju općinska/županijska Povjerenstva za popis grobišta i žrtava Drugog svjetskog rata i poraća. Već se otpočelo s podizanjem križeva žrtvama iz općina koje su bile aktivne te su završile svoje popise.

Organizacijski odbor za gradnju Groblja mira, u kojem su članovi Odjela HNS-a za Drugi svjetski rat i poraće, članovi Udruge Mir International i članovi općinskih/županijskih povjerenstava za popis grobišta i žrtava, uz potporu HNS-a gradi ovo spomen-područje kao spomen na sva mjesta stradanja hrvatskog naroda, koja su simbolično prikazana na ovom mjestu crkvom posvećenoj Sv. Josipu izgrađenoj po uzoru na starohrvatske crkve, središnjem križu po uzoru na Vukovarski križ te podignutim bijelim križevima za svaku žrtvu Drugog svjetskog rata i poraća.

Kamen temeljac za Groblje mira postavljen je 2013. i od tada svake godine u povodu Europskog dana sjećanja na žrtve totalitarnih režima upriliči se sv. misa zadušnica i komemoracija za sve žrtve Drugog svjetskog rata i poraća te Domovinskog rata. Iz godine u godinu vidljiv je napredak u gradnji ovog spomen-područja. Na ovogodišnjem obilježavanju, uz ranije postavljene križeve crkvenim osobama iz BiH, postavljeno je novih 738 križeva žrtava iz Odžaka i 164 križeva žrtava iz Širokog Brijega. Također, grade se prilazni putevi i ostala infrastruktura, a sve prema projektu i planu Organizacijskog odbora.

U svrhu nastavka daljnjih radova Organizacijski odbor, u kojem djelatno sudjeluje vicepostulator pobijenih hercegovačkih franjevaca fra Miljenko Stojić, tijekom mjeseca kolovoza i početkom rujna posjetio je načelnike općina Široki Brijeg, Ljubuški, Grude i Čitluk te ih izvijestio o dosadašnjim radovima. Razgovarano je i o nastavku suradnje s načelnicima općina, odnosno članovima povjerenstava na podizanju novih križeva. Također je u vremenu pred nama planiran i posjet drugim općinama kako bi ih se potaknulo na nastavak rada na popisima žrtava. Sve informacije o spomenutom bit će dostupne na portalu grobljemira.info.

Subscribe
Notify of

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x