10. prosinca, 2022.

PORATNU LIKVIDACIJU FRANJEVACA U HERCEGOVINI NAREDIO JE TITO

WhatsApp
Print Friendly, PDF & Email

Mostar, 8. svibnja 2017. (Vicepostulatura) – Hrvatski medijski servis (HMS), s potpisom M. L., danas je objavio članak u kome se u povodu obilježavanja Bleiburške tragedije naglašava kako su Hrvati u BiH, posebice u Mostaru i zapadnoj Hercegovini, doživjeli tri mjeseca ranije svoj prvi Bleiburg. A upravo ti tragični događaji u veljači 1945., kada su jugokomunisti okrutno ubili nevine svećenike, dugo su bili zabranjena tema.

U članku su naveli svjedočenje fra Gaudencija Ivančića o ubojstvu franjevaca u Mostaru te preko sugovornika fra Ike Skoke i fra Miljenka Stojića odgovaraju na pitanje što je bio cilj likvidacije hercegovačkih franjevaca. Pišu i da postoji dokument koji dokazuje kako je sam Tito jasno rekao da će poubijati franjevce u BiH.

Za HMS vojni biskup mons. Tomo Vukšić iznosi podatke o razmjerima stradanja Katoličke Crkve u BiH. Kaže kako je za vrijeme Drugoga svjetskog rata i neposredno nakon njega, 1941. – 1952., kao izravna ili neizravna žrtva ratnih događanja i poratnih komunističkih progona smrtno stradalo 160 katoličkih svećenika, inkardiniranih u jednu od biskupija ili redovničkih zajednica u BiH.

Članak završava riječima biskupa Vukšića koji ističe kako su mnogi ubijeni u vrlo tajnovitim okolnostima tako da ne postoje nikakvi pisani tragovi o njihovim nasilnim smrtima. Međutim, u mnogo slučajeva, srećom, ipak postoje dokumenti i zabilježena svjedočanstva preživjelih svjedoka ili iskazi izravnih sudionika zločina. Iz tih sačuvanih dokumenata i pouzdanih svjedočanstava proizlazi da je više stradalih crkvenih osoba vlastitu smrt prihvatilo na način pravih kršćanskih mučenika, tj. kao priliku da i u ekstremnoj situaciji posvjedoče svoje kršćansko uvjerenje i ljubav.

Priložena datoteka:
hms-likvidacija-franjevaca.pdf

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x