21. lipnja, 2024.

POD STOLJETNIM HRASTOVIMA UPRILIČENA VEČER U ČAST AKADEMIKA FRA ANDRIJE NIKIĆA

WhatsApp
Print Friendly, PDF & Email

Čerin 29. srpnja 2021. (citluk.ba) – Sinoć je, 28. srpnja, pod stoljetnim hrastovima u dvorištu župne crkve sv. Stjepana Prvomučenika u Čerinu održana 16. književno-glazbena manifestacija »Susreti pod hrastom«. Ogranak Matice hrvatske Čitluk, Župa sv. Stjepana Prvomučenika – Čerin i Društvo hrvatskih književnika Herceg Bosne (DHK HB) manifestaciju su organizirali u čast akademika fra Andrije Nikića, istaknutog književnika i povjesničara.

»Susreti pod hrastom« iz godine u godinu posvećeni su drugom odabranom književniku, a ove godine to je bio akademik fra Andrija Nikić, jedan od najmarljivijih djelatnika za dobro hrvatskog naroda u Hercegovini, kako na području pisane riječi, povijesti, kulture i vjere tako i na području prikupljanja, povećanja i čuvanja nacionalnog blaga i svijesti.

U uvodnom dijelu manifestacije održana je sv. misa, koju je predvodio fra Andrija Nikić, nakon čega je uslijedio dio manifestacije posvećen njemu i nastupi hercegovačkih pjesnika.

Sve okupljene u ime organizatora pozdravili su i zahvalili im se na dolasku prof. Andrija Stojić, predsjednik Ogranka Matice hrvatske Čitluk, fra Hrvoje Miletić, župnik župe sv. Stjepana Prvomučenika – Čerin i Ivan Baković, predsjednik DHK HB.

O akademikovom životu i stvaralaštvu govorili su: akademik o. Stjepan Krasić (općenito o fra Andrijinom znanstvenom radu), fra Miljenko Stojić (o rukopisu Svjedočanstva očevidaca iz 1971. u kojem je on sabrao svjedočanstva iz prve ruke o pobijenim hercegovačkim franjevcima i dosta dokumenata), Željka Šaravanja (o fra Andrijinom doprinosu filateliji HP Mostar), Anita Martinac (općenito o fra Andrijinom životu i radu), koja je ujedno bila i moderatorica programa, te Ozana Jakšić (pročitala je izlaganje svoga djeda prof. dr. sc. Vlade Pandžića o akademiku fra Andriji Nikiću).

Svi oni predstavili su, dakle, različite dijelove iz akademikove bogate djelatnosti pa su tako posjetitelji imali priliku čuti zanimljive podrobnosti iz životopisa fra Andrije Nikića te najvažnija ostvarenja tijekom pedesetogodišnjeg djelovanja. Čulo se da je stvorio više od 1.600 djela.

Inače, akademik Nikić je redoviti profesor povijesti, metodologije i pomoćnih povijesnih znanosti na Sveučilištu u Mostaru, povjesničar i dušobrižnik, hercegovački franjevac, svećenik, doktor teologije – povijesni smjer, diplomirani arhivist i knjižničar, svršeni paleograf i diplomat, filatelist, dugogodišnji arhivist i knjižničar Hercegovačke franjevačke provincije, urednik Zavičajne knjižnice koji je postao sinonim Franjevačke knjižnice, Arhiva, HKD Napredak Mostar i Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. Dobitnik je više nagrada i priznanja, a jedno od istaknutijih je Odličje Matice hrvatske s likom Marka Marulića koje mu je dodijelio pokojni dr. Franjo Tuđman, prvi predsjednik države Hrvatske.

»Duboko sam dirnut što se u svetištu moga krsnog imenjaka – sv. Stjepana organizira susret u povodu 50. obljetnice završetka moga studija. Raduje me što s vama dijelim ove lijepe trenutke. Sretan sam što postoje takvi poštovatelji i ljubitelji moga djela. Moj franjevački život počeo je na Visovcu, pa škola, vojska, studij, nakon čega sam došao u Mostar i tu bio 28 godina. Radio sam i skupljao. Kasnije dolazi ukazanje Gospe u Međugorju, tada sam bio u Njemačkoj i širio sam tu ideju. Osobno sam Ukazanje doživio kao sigurnu činjenicu i onda sam o tome pisao… Uz to obnova rada HKD Napredak i Osnivanje Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti poruka su moga života. Godine 1971. “probudio” sam fra Didaka Buntića, 1975. vratio sam Hercegovački ustanak hrvatskom narodu… Godinama sam se uvjerio kako prihvaćanje križa znači živjeti kao da križa nema, a ne da se on nosi u šutnji«, kazao je akademik fra Andrija Nikić uz napomenu kako je veliki dio svoga rada posvetio mučenicima.

Svoj doprinos manifestaciji pružili su mladi glazbenici Marko Sušac i Mladen Mandžo, dok su svojim nastupima službeni dio programa zaključili hercegovački pjesnici. Svoje odabrane stihove tako su sinoć u Čerinu pročitali Blanka Kraljević, Zvonimir Mikulić – Đono, Ljubo Krmek, Darko Juka i Anita Martinac.

Nakon nastupa pjesnika ugodno druženje nastavljeno je na prigodnom domjenku, prije čijeg početka su organizatori sudionicima programa uručili zahvalnice.

Subscribe
Notify of

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x