21. travnja, 2024.

POČELE PRIPREME ZA OBILJEŽAVANJE »7. VELJAČE«, OBLJETNICE UBOJSTVA HERCEGOVAČKIH FRANJEVACA

WhatsApp
Print Friendly, PDF & Email

Široki Brijeg, 8. siječnja 2012. (Gojko Jelić / Vicepostulatura) – Do obilježavanja 68. obljetnice ubojstva hercegovačkih franjevaca preostalo je još mjesec dana. I dok Vicepostulatura postupka mučeništva »Fra Leo Petrović i 65 subraće« priprema program 3. Dana pobijenih hercegovačkih franjevaca skupina Širokobriježana provela je jučer dan u čišćenju područja oko fratarske mlinice i hidrocentrale. Vrijedi zabilježiti njihova imena: Dragan Galić, Ivan Hrkać, Krešo Galić, Stipe Boras, David Šušak, Damir Galić, Vlado Pavković, Tihomir Šušak, Dominik Šušak i Josip Ćorić. Oni su još u lipnju 2011. započeli čišćenje prostora, a kasnije su im se pridružili i drugi Širokobriježani, posebno članovi Frame. Do sada je urađen veliki posao, a s vremena na vrijeme okoliš se čisti da ne bi opet zarastao u draču. Od svega je najvažnije da se počelo razmišljati o trajnom rješavanju i statusu ovog značajnog mjesta za Hercegovačku franjevačku provinciju, a i za općinu Široki Brijeg.

Provesti dan na ovome mjestu ujedno je i prigoda za podsjećanje na njegovu povijest i značenje. Mlinica je od davnina hranila ovaj kraj (1868.), a hidrocentrala je omogućila da je 1934. zasvijetlila prva žarulja na Širokom Brijegu. Ovo je prigoda za sjećanje na veljaču 1945. kada su sve ono što su fratri Hercegovačke franjevačke provincije na Širokom Brijegu strpljivo i mukotrpno gradili uništili komunisti osvajanjem Širokog Brijega. Komunistička vlast je nacionalizirala (oduzela) dio samostanske zgrade, zgradu gimnazije, konvikta, dućane, hidrocentralu te gotovo svu nekretninu fratarskog zemljišta. Zbog neznanja i nebrige novih vlasnika hidrocentrala i mlinica ubrzo prestaju s radom, a vremenom su se pretvorile u ruševinu. Godine 1991. preko hidrocentrale je izgrađena zaobilaznica od Širokog Brijega prema Mostaru. Danas je taj biser fratarske volje i domišljatosti, a ujedno i žrtvoslovno mjesto Hercegovačke franjevačke provincije, još gomila srušenog kamenja i postroja turbine.

Gvardijan fra Sretan Ćurčić i vicepostulator fra Miljenko Stojić podržavaju aktivnosti obnove i usput s odgovornim osobama stvaraju planove da se mlinica vrati u prvobitno stanje, odnosno djelovanje, kao i hidrocentrala, s tim da bi bila obnovljena jedna turbina i služila kao muzejski primjerak, a druga bi se osuvremenila i proizvodila električnu energiju. Oživjela bi se i staza koja s ovog područja preko Gelbaja vodi do samostana. Tako bi putnici namjernici mogli ne samo razgledati nešto iz naše prošlosti, nego se i moliti za sve nepravedno pobijene. Ideju obnove podržavaju i predstavnici općine Široki Brijeg, županije Zapadnohercegovačke, Elektroprivrede HZ Herceg Bosne.

Nakon što je Općinsko vijeće općine Široki Brijeg 23. veljače 2012. usvojilo Odluku o proglašenju »7.veljače« danom sjećanja na pobijene franjevce i puk lijepo bi bilo da se i ovo mjesto uključi u program obilježavanja.

Subscribe
Notify of

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x