20. lipnja, 2024.

POČELA OBNOVA RATNOG SKLONIŠTA NA ŠIROKOM BRIJEGU

WhatsApp
Print Friendly, PDF & Email

Široki Brijeg, 26. rujna 2011. (Vicepostulatura) – U organizaciji Vicepostulature postupka mučeništva »Fra Leo Petrović i 65 subraće, na čelu s vicepostulatorom fra Miljenkom Stojićem i Franjevačkog samostana, na čelu s gvardijanom fra Sretanom Ćurčićem, na Širokom Brijegu je prije dva mjeseca počela obnova ratnog skloništa. Na mjestu istrulog starog križa postavljen je novi, kao i oblikovan prostor za paljenje svijeća. Napravljena je i drvena klupa za one koji se ovdje dolaze moliti. Stube koje od ceste vode prema skloništu te sami pristup ulazu skloništa također su obnovljeni i učinjeni pristupačniji moliteljima i posjetiteljima. Duž čitave ceste koja nadvisuje sklonište i niz stube koje vode prema njemu, postavljena je ograda za pripomoć starijim i nemoćnijim osobama te onima koji dovoljno ne paze.

Nabrojano su ustvari nužni i jedino mogući zahvati u ovome trenutku. Trebat će u što žurnijoj budućnosti spriječiti propadanje samog ratnog skloništa, jer ga je dobro nagrizao zub vremena. A onda će trebati pristupiti i radovima na samom okolišu. Da bi se sve ovo izvelo, najprije će se uz pomoć stručnjaka morati izraditi plan obnove. Nadamo se da ne ćemo morati na to dugo čekati. Nakon što on bude usuglašen s mjerodavnim tijelima Provincije pristupit će se samoj obnovi.

Također su počeli radovi na što boljem prihvatu onih koji pohode, ne samo ratno sklonište i grob naše pobijene braće u samostanskoj crkvi, nego općenito naš samostan na Širokom Brijegu. U tijeku je dovršetak izgradnje novog nužnika na mjestu staroga te dovršetak pravljenja planova za obnovu prostora ispred crkve.

Subscribe
Notify of

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x