04. ožujka, 2024.

OTKRITI ISTINU, RASVIJETLITI KRVAVE KOMUNISTIČKE ZLOČINE IZ 1945.

WhatsApp
Print Friendly, PDF & Email

Široki Brijeg, 23. srpnja 2011. (Marko Knezović 7 Večernji list) – Prije dvije godine fra Miljenko Stojić dao je ideju za uspostavu Povjerenstva za obilježavanje i uređivanje grobišta iz Drugoga svjetskog rata i poraća na području općine Široki Brijeg. Ono je uskoro i utemeljeno (30. kolovoza 2009.) te odmah počelo raditi u suradnji s Vicepostulaturom postupka mučeništva »Fra Leo Petrović i 65 subraće«. Jedan od ciljeva Povjerenstva je ustanoviti istinu i razotkriti događanja iz olovnih vremena s kraja Drugoga svjetskog rata i poslije njega na području širokobriješke općine.

Ratni sukobi
Poznato je da su počinitelji ovih zločina partizani komunisti, pripadnici NOV-a, KNOJ-a, Ozne I Udbe. O radu ovoga povjerenstva saznali smo razgovarajući s fra Miljenkom Stojićem, Perom Kožulom, dr. sc. Milom LasIćem I Velimirom Mabićem. U Povjerenstvu su još fra Ante Marić, Gojko Jelić, Ivo Slišković, Božo Zovko, Marko Martinović i Eugen Zeljko.

»Od početka našega rada prikupljamo informacije s terena, pa smo do sada na području općine Široki Brijeg utvrdili i dokumentirali oko stotinu lokacija pojedinačnih ili masovnih grobišta i stratišta s oko 300 ukopanih stradalnika. Pretpostavljamo da ih ima još pedesetak. Velik dio pokopanih su vojnici, najviše Nijemci, što poginuli u ratnim sukobima, što smaknuti nakon njih, ali ima i dosta civila. Još nema potvrde, ali sve indicije govore da su među pokopanima u ovim grobištima fratri Nevenko Mandić, Bono Andačić, Marko Dragićević, vjerojatno i Mariofil Sivrić, za kojega se pretpostavlja da je ukopan u masovnoj grobnici u Dubravi, u selu Knešpolje. Iz tri grobnice u Dubravi u svibnju i lipnju 2010. ekshumirano je ukupno 28 kostura. Na groblju u Kočerinu ukopani su fra Valentin Zovko i fra Andrija Topić, koji su ubijeni u Župnom dvoru u Kočerinu«, rekao nam je Pero Kožul, pročelnik Povjerenstva.

Cjelokupan članak može se pročitati u pdf-u.

Subscribe
Notify of

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x