20. lipnja, 2024.

ORGANIZIRAN SUSRET SVEĆENIKA ŠIROKOBRIJEŠKOG I DOBORSKOG DEKANATA

WhatsApp
Print Friendly, PDF & Email

Široki Brijeg / Kočerin, 29. rujna 2023. (KTA) – U skladu s poticajima biskupa BK BiH glede međudekanatskih susreta, upriličen je 25. rujna u Širokom Brijegu susret svećenika širokobriješkog i doborskog dekanata koji obuhvaća župe oko Odžaka, Modriče i Gradačca u Bosanskoj Posavini. Iz doborskog dekanata u Široki Brijeg doputovali su: doborski dekan i župnik u Odžaku preč. Ilija Orkić, župnik župe Potočani fra Anto Zrakić, župnik iz Gornje Dubice fra Jozo Puškarić, župnik iz Modriče vlč. Anto Perić i župnik župe Garevac vlč. Anto Stjepanović.

Petoricu kolega župnika sa sjevera BiH bratski je dočekao širokobriješki dekan i župnik domaćin fra Ivan Marić. Nakon što su gosti razgledali samostan, crkvu, mjesto ubojstva franjevaca u Drugom svj. ratu i muzejsku zbirku, pridružili su im se i drugi svećenici širokobriješkog dekanata. Poslije večernje sv. mise upriličena je zajednička večera i druženje. Bila je to prigoda za razmjenu iskustava u dušobrižničkom djelovanju na župama. Između ostalog spomenut je podatak da župa Široki Brijeg ima oko 17.000 vjernika i više od 200 ministranata, kao i da su brojne župe doborskog dekanata, koje su imale velik broj vjernika, najvećim dijelom u cijelosti prognane u nedavnome ratu pa tako župna zajednica u gradu Modriči sada broji tek tridesetak stalnih župljana.

Nakon što su 26. rujna u Širokom Brijegu slavili uobičajenu jutarnju sv. misu s narodom, svećenici iz Bosanske Posavine uputili su se u obližnju župu Kočerin te sudjelovali na susretu svećenika širokobriješkog dekanata poznatog pod nazivom korona. Pozdrav svima uputio je župnik domaćin fra Mario Knezović te gostima pokazao župnu crkvu i upoznao ih s trenutnim stanjem ove župne zajednice.

Nakon radnog dijela korone i zajedničkog fotografiranja, svi svećenici zaputili se na Memorijalni centar Groblje mira na Bilima iznad Širokog Brijega gdje je u tijeku postavljanje križeva za žrtve iz Drugoga svj. rata i poraća.

»Želimo pohvaliti dobrog domaćina fra Ivana, kao i ostale svećenike koji su nas bratski i otvoreno primili. Korisni su ovakvi susreti radi upoznavanja i približavanja ljudi i krajeva BiH«, istaknuli su svećenici iz Bosanske Posavine.

Subscribe
Notify of

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x