04. ožujka, 2024.

ODRŽANO MISNO SLAVLJE ZA UBIJENE FRATRE IZ ŽUPE ČERIN I PRIGODNO PREDAVANJE

WhatsApp
Print Friendly, PDF & Email

Čerin, 11. veljače 2013. (Pero Petrušić / brotnjo.info) – Jučer je u župnoj crkvi sv. Stjepana na Čerinu služena sv. misa za fratre koje su pobili Titovi komunisti 1945. Svečano koncelebrirano sveto misno slavlje pred prepunom župnom crkvom u 11.00 predvodio je fra Miljenko Mića Stojić uz suslavlje župnika fra Daria Dodiga i ravnatelja Caritasa HBK BiH fra Miljenka Mike Stojića.

Fra Dario je najprije pozdravio vjerni puk, predvoditelja sv. misnog slavlja fra Miću i pročitao imena 4 fratra iz župe koji su ubijeni u veljači 1945. (fra Bono Andačić, fra Paško Martinac, fra Rafo Prusina i fra Dobroslav Šimović) te ime jednog dominikanca (fra Branimir Korać). Nakon toga je fra Mića započeo sv. misno slavlje.

U propovijedi je fra Mića istaknuo partizanske zločine prema crkvenim osobama, učinjenima iz jednog razloga, a to je iz mržnje prema vjeri te pozvao puk da nasljeduje Gospodina sjećajući se svojih pobijenih duhovnih pastira. Izrazio je nadu da će Crkva jednoga dana barem neke od njih proglasiti mučenicima za svetu vjeru.

Nakon sv. mise, koja je bila i obilježavanje Stepinčeva, uslijedilo je izlaganje dr. fra Roberta Jolića koji nas je upoznao sa životom i djelom ovih fratara rodom iz naše župe i 5 drugih koji su ubijeni a djelovali su u ovoj župi. Valja istaknuti da je ovih dana DNK metodom pronađeno tijelo fra Martina Sopte u Ljubuškom. On je iz župne kuće na Čerinu otišao pohoditi bolesnika u Služnju, odatle produžio za Čitluk i od tada se o njemu malo što zna. Fra Vid Čuljak navodno ga je vidio na prozoru tamnice u Ljubuškom.

Na kraju je fra Mića izvijestio o radu Vicepostulature i prikupljanju izjava još živih svjedoka i dokumentacije kao i radu Povjerenstava (Širokog Brijega i Ljubuškog) koja iskapaju stratišta gdje su poubijani ne samo fratri nego i mnogi drugi.

Nažalost, dosad se nije niti jednom čovjeku sudilo zbog učinjenih zločina nad svećenicima, civilima i nedužnim vojnicima. Žalosno je kada mnogi portali, dnevne novine, radio i TV bruje o Titovoj imovini, što će kome pripasti, a o ovom zločinu nastoje ne pisati, samo se neki mediji osvrnu na ovu neistraženu temu koja je od velike važnosti za hrvatski narod.

Zahvaljujući pojedinim svećenicima, povjesničarima i arheolozima, među kojima se ističe fra Miljenko Mića Stojić, koji se trude da se ovi zločini istraže i pronađu tijela pobijenih u Drugom svjetskom ratu i poraću, saznajemo djeliće istine. Tako se malo po malo na pravi način zaključuje tema Drugog svjetskog rata i poraća u našemu društvu.

Subscribe
Notify of

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x