20. lipnja, 2024.

NASTAVLJAJU SE RADOVI NA ISKAPANJU MASOVNE GROBNICE BARE

WhatsApp
Print Friendly, PDF & Email

Ljubuški, 12. siječnja 2011. (Z. Volarević / ljportal.com) – Radovi na iskapanju druge masovne grobnice na lokaciji Bare u Ljubuškom, koji su počeli 27. rujna prošle godine, a privremeno su obustavljeni zbog nepovoljnih vremenskim prilika, mogli bi biti nastavljeni već sutra.
Do sada devet žrtava
Tu nam je informaciju kazao Vice Nižić, predsjednik Općinskog vijeća Ljubuški i predsjednik Povjerenstva za obilježavanje i uređivanje grobišta iz Drugog svjetskog rata i poraća na području općine Ljubuški, dodajući kako se nada da će radovi na ovoj masovnoj grobnici iza stare upravne zgrade Javnog komunalnog poduzeća Ljubuški biti uskoro gotovi, nakon čega će se moći pristupiti iskapanju preostalih dviju masovnih grobnica na području općine, onoj iza zgrade Ministarstva financija i onoj iza zgrade općine. Podsjetimo kako izvodi iz Povjerenstva kazuju kako je masovna grobnica Bare nastala krajem Drugog svjetskog rata, 1945. i 1946.

»Nakon što su komunisti osvojili zapadnu Hercegovinu, u tamnicu su dovodili mnogobrojne uhićenike i redovito ih ubijali. Do prvih posmrtnih ostataka na Barama uspjelo se doći tek 1. listopada, budući da je na tom prostoru bilo komunalno poduzeće, a do sada su otkriveni ostatci devet žrtava«, kazao je Nižić.
Pomoć građana
Dodao je kako se pomoću DNK analize radi i na utvrđivanju identiteta žrtava čiji su ostatci pronađeni u masovnoj grobnici Tomića njiva, koja je bila prva otkopana masovna grobnica na prostoru općine Ljubuški. Radovi na njezinom otkopavanju trajali su od 19. do 28. srpnja prošle godine. Ponovno je upućen poziv svim građanima, koji znaju bilo što o pokopanima u ovim masovnim grobnicama da se jave kako bi se cijeli posao uspješno priveo kraju. Ukoliko je netko u rodbini imao nekoga tko je pokopan u masovnoj grobnici, uzimaju se uzorci krvi radi što lakšeg utvrđivanja identiteta pobijenih. Podsjetimo i na to kako su za sve ove radove, naročito za identifikaciju, potrebna velika novčana sredstva, pa je Povjerenstvo, uz potporu Vicepostulature i vicepostulatora fra Miljenka Stojića koji je njegov član, u sklopu općinskog žiro-računa kod UniCredit banke – poslovnica Ljubuški, otvorio podračun 3381602276734328, gdje se mogu uplatiti novčani prilozi.

Subscribe
Notify of

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x