24. veljače, 2024.

NA RADIMLJI ODRŽANA KOMEMORACIJA ZA ŽRTVE TOTALITARNOG JUGOKOMUNISTIČKOG REŽIMA

WhatsApp
Print Friendly, PDF & Email

Radimlja, 21. svibnja 2017. (Hrvoje Mandić / hrsvijet.net) – Sinoć, u subotu 20. svibnja, na Radimlji kod Stoca održana je komemoracija i sv. misa zadušnica za žrtve totalitarnog jugokomunističkog režima ubijene u stolačkoj okolini. Tu je, naime, završavao jedan krak Križnog puta, pa je sve u narodu ostalo poznato kao »hercegovački Bleiburg«.

U 17.30 molila se krunica, a u 18.00 na spomen-obilježje svim poginulima vijence su položili i svijeće zapalili izaslanstva općine Stolac, susjednih općina Čapljine, Ravna i Neuma te predstavnici brojnih institucija, političkih stranaka i udruga.

Pred nekoliko stotina vjernika suslavljenu sv. misu zadušnicu predvodio je dr. don Božo Goluža, sveučilišni profesor i urednik »Crkve na kamenu«. On je u svojoj propovijedi podsjetio na velika stradanja koja su se dogodila na Radimlji te naglasio da je glavni krivac za takav zločinački pothvat bio vođa KPJ Josip Broz Tito, čovjek s 10. mjesta ljestvice najvećih zločinaca 20. stoljeća. Dodao je kako su ovdje likvidirani hrvatski mučenici koji su dali svoj život za vjeru, narod i domovinu. Fra Miljenko Stojić, vicepostulator postupka mučeništva »Fra Leo Petrović i 65 subraće« te povjerenik Komisije HBK i BK BiH za hrvatski martirologij u Mostarsko-duvanjskoj i Trebinjsko-mrkanskoj biskupiji, jedan je od onih koji je sumisio u ovoj sv. misi zadušnici.

Počasnu stražu pored spomen obilježja činili su članovi HKUD Stolac i HKUD Bosansko izvorno kolo Stolac, a u glazbenom programu sudjelovale su pjevačke skupine iz župe Stolac. Lijepo ih je svake godine vidjeti na ovomu mjestu.

Podsjetimo, prema procjenama povjesničara lokalitet Radimlja je najveće stratište u Hercegovini. Računa se da su tu jugokomunisti u poraću Drugog svjetskog rata likvidirali oko 10.000 Hrvata dovedenih s raznih strana.

Subscribe
Notify of

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x