19. svibnja, 2024.

MUČENIŠTVO ŠIROKOG BRIJEGA, 2

WhatsApp
Print Friendly, PDF & Email

Široki Brijeg, 1. veljače 2011. (Danijel Ivanković / javno.ba) – Povodom skorašnjeg obilježavanja Godišnjice ubojstva širokobrijeških franjevaca ekskluzivno donosimo feljton o viđenju ratnih događaja tijekom godina Drugog svjetskog rata iz pera samih franjevaca koji su o svemu tome, hvala dragom Bogu, štošta i zapisali.

Naslov feljtona »Mučeništvo Širokog Brijega« nastao je iz jednostavnog razloga što se upravo pod tim nazivom govori u dijelu knjige dr. fra Otona Knezovića »Široki Brijeg i druge pripovijesti«, a koja je zanimljivo tiskana 1967. godine u španjolskom gradu Valenciji u nakladništvu tamošnjeg izdavača »DRINAPRESS«.

I naš feljton je velikim dijelom oslonjen na ovu knjigu, koja je inače ovdašnjoj javnosti dosta nepoznata, pa je samim time i njegov naslov razumljiv. Priča je to koja na najbolji način govori koliko je tih godina teško bilo općenito hrvatskom puku Zapadne Hercegovine i Širokog Brijega, a posebice ovdašnjim franjevcima, jer s jedne strane zlo u obliku partizana, a s druge strane zlo u obliku njemačke vojske, ako se to može nazvati vojskom!
Priča druga
Nijemci su često držali spomen za svoje pale borce po svijetu. No, umjesto da dođu u crkvu, da se služi za njih sveta misa, oni bi se skupili na jednom brežuljku izvan varošice Lištice s crnim zastavama i kukastim križem na njima. Skupilo bi ih se po nekoliko tisuća. Tu bi im časnici držali vatrene govore, veličali njihovo junaštvo i zazivali stare njemačke bogove Votana i neke druge s raznim božicama.

Dakle, potpuno poganstvo u polovici dvadesetog stoljeća kod jednog kršćanskog naroda! Kad sam pitao nekog vojnika, piše dr. fra Oton Knezović, zašto to čine, on mu je odgovorio:

– Poslije rata bit će samo jedna vjera.

– Koja?

– To će odrediti Fuehrer.

– Kako će Fuehrer određivati vjeru ljudima?! Zar on nije čovjek?

– Nije.

– Nego što je? Koji je ….. on??!

– On je barem polubog. Nema mu ravna na zemlji!

– Da li tako doista misliš ili su ti drugi kazali?

– Tako ja mislim ozbiljno. Nitko na svijetu nije mogao učiniti ovo što je on učinio. Njega je izabrala neka sila, da bude vođa novom čovječanstvu.

– Jesi li ti ikada razmišljao o tome? Znaš li ti, da samo providnost Božja ravna sudbinom svijeta i čovjeka! Kako će Fuehrer kao smrtni čovjek predvoditi čovječanstvo i odrediti mu vjeru, koju će vjerovati. Ako nema Boga, kako vi tvrdite, u koga će onda vjerovati ljudi?! Bog se je objavio svijetu u Starom zavjetu i dao svoje zapovijedi i Fuehreru i svim ljudima. Isus Krist je napokon objavio volju Oca nebeskoga, otkupio svijest od zla i grijeha, osnovao svoju crkvu na zemlji, da ljudima propovijeda vjeru u pravoga Boga, a ne u Votana i druge gluposti, koje vam pričaju vaši nesretnici.

Cjelokupan članak možete pročitati na portalu javno.ba ili u pdf-u.

Subscribe
Notify of

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x