21. travnja, 2024.

MISNO SLAVLJE ZA SVE STRADALE U RATOVIMA ŽUPE VITINA

WhatsApp
Print Friendly, PDF & Email

Vitina, 25. veljače 2024. (Ana Bubalo / ljportal.com) – Danas je, 25. veljače, u župi Vitina proslavljena sv. misa zadušnica za pokojne fratre i stradali puk u Prvom, Drugom svjetskom ratu i poraću te u Domovinskom ratu. Sv. misno slavlje predvodio je fra Ivan Boras, a pjevao je župni zbor.

Fra Ivan je svoju propovijed započeo riječima kako svaki narod živi od svog povijesnog pamćenja i uči od prošlosti da bi mogao graditi budućnost. Nema ništa gore za jedan narod od povijesnog zaborava, a posebno ako mu je povijest tegobna, krvava i obilježena raznim stradanjima kao što je bio slučaj s našim hrvatskim narodom. Stoga se svake godine okupljamo na molitvu za naše ubijene kako ne bismo zaboravili što se događalo u prošlom stoljeću. Branitelji su dali svoje živote da bismo mi mogli živjeti. Sam Isus je rekao kako nema veće ljubavi od one kada netko daje svoj život za prijatelje. Danas ovom sv. misom iskazujemo duboku zahvalnost i poštovanje. Njihove živote uništila je mržnja neprijatelja prema našem narodu. Njihova žrtva nas opominje i pokazuje kako je mržnja strašno zlo i da razara čovjekov život. »Draga poubijana braćo, dali ste život, znoj i krv za Krista, Crkvu, Provinciju i Domovinu. Iz vaše krvi rodiše se neki drugi koji će nastaviti tamo gdje ste vi stali, rodiše se oni koji će čuvati naše samostane, našu Provinciju, oni koji će istim žarom pokušati živjeti redovništvo i svećeništvo te naviještati ovom puku evanđelje. Vi ste svojim životom spriječili komunizmu i drugim prolaznim, bezbožnim ideologijama osvojiti srce, um, volju i duh hrvatskoga naroda. Dragi nevino ubijeni djedovi, očevi, majke, mladići i djevojke, na Križnom putu, u raznim jamama i stratištima, završiste svoj ovozemni život. To su vam mjesto pripravili zlotvori zloga nadahnuća mržnjom na Boga i čovjeka, mržnjom na Hrvata, katolika i svakog vjernika. Ostali ste vjerni Kristu, svojoj Domovini i svom hrvatskom narodu. Iz vaše krvi rodiše se novi mladići i djevojke koji su sklapali brakove, rađali djecu, čuvali vjeru i rodna ognjišta. Rodili su se neki novi koji će nositi stijeg neprolaznih obiteljskih i evanđeoskih vrjednota«, kazao je fra Ivan u svojoj propovijedi. Na kraju je još naglasio kako nam i danas naši branitelji dovikuju za što su se borili i položili svoj život. »Danas nam poručuju kako ono što su u ratu izborili ne ostavljaju da bismo mi u miru izgubili. Dužnost nam je micati se iz stanja kojega nam nudi ovaj svijet. Njegovo bolesno tkivo treba odstraniti kako bismo živjeli zdrav život po svakoga, a ne samo za sebe. Neka ta promjena bude na zadovoljstvo naših branitelja, a mi ćemo se zalagati za zemlju poštenja, požrtvovnosti i općeg dobra uvijek gledajući na brata pored sebe kao na sebe samoga«, zaključio je fra Ivan.

Fra Ivan Boras je inače napisao knjigu »Ovi su umrli, a žive – (žrtve rata i poraća i Domovinskog rata župe Humac«). Od dolaska u Vitinu priprema novu knjigu koja će biti žrtvoslov župe Vitina te trenutno skuplja podatke iz matičnih knjiga, ali i na terenu raspitujući se po čitavoj župi o stradalima.

Subscribe
Notify of

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x