03. prosinca, 2023.

MISNIM SLAVLJEM OBILJEŽENA 67. OBLJETNICA ZVJERSKOG UBOJSTVA PETORICE HRVATSKIH DOMOLJUBA

WhatsApp
Print Friendly, PDF & Email

Podadrežanj, 1. travnja 2013. (citluk.ba) – Danas, na Uskrsni ponedjeljak, u kapelici pokraj spomenika petorici hrvatskih časnika i dočasnika iz Drugog svjetskog rata, na Podadrežnju je slavljena sv. misa koju je predvodio fra Ivan Ševo. Sv. misu u spomen na Marka Stojića, Ivana Juričića – Ćurdu, Juru Dodiga, Franju Miloša, Ivana Milićevića – Milića i ostale hrvatske domoljube fra Ivan je predvodio u suslavlju s fra Dariom Dodigom, župnikom župe Čerin, fra Miljenkom Mićom Stojićem, vicepostulatorom postupka mučeništva »Fra Leo Petrović i 65 subraće« te don Jakovom Jurićem.

Propovijed na mjestu stradanja u Donjem Velikom Ograđeniku, koje svake godine pohode brojni sa željom da se s dužnim pijetetom poklone žrtvi istinskih hrvatskih domoljuba i sačuvaju je od zaborava, fra Ivan Ševo sažeo je u tri bitne poruke.

S puno ljubavi i dobre volje fra Ivan je okupljenima poručio kako je za svakog čovjeka najteže, ali i najvažnije spoznati samoga sebe, a zakoračivši u povijest i povezujući je sa sadašnjošću i budućnošću fra Ivan je podsjetio da svaka rijeka ima dvije obale. Za mučenički hrvatski narod to su nacija i vjera. Drugu poruku propovijedi fra Ivan je posvetio mladima te iskazao zabrinutost da mladež danas živi u ateiziranom svijetu u kojemu se mlade uči da zaniječu Krista. »Danas je mladež na križu. Taj križ skovao je sebičan čovjek«, slikovito je kazao propovjednik. Posljednju poruku u današnjoj propovijedi fra Ivan je posvetio važnosti obitelji i ponovio riječi bl. Alojzija Stepinca koji je još 1934. govorio kako jake i sretne Hrvatske nema bez tjelesno i ćudoredno jake hrvatske obitelji, bez čestitih i ćudoredno zdravih pojedinaca.

Nakon misnog slavlja na spomen obilježje poginulima vijenac su položili načelnik općine Čitluk Ivo Jerkić i predsjednik Općinskog vijeća Čitluk Marin Radišić. A pored izaslanstva općine Čitluk vijence kod spomen obilježja danas su položili i predstavnici HDZ-a BiH i predstavnici mjesne zajednice Donji Veliki Ograđenik.

Subscribe
Notify of

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x