23. srpnja, 2024.

MISA ZADUŠNICA ZA HERCEGOVAČKE FRANJEVCE – ŠIROKOBRIJEŠKE MUČENIKE

WhatsApp
Print Friendly, PDF & Email

Sisak, 8. veljače 2014. (biskupija-sisak.hr) – Svetom misom zadušnicom koju je u prepunoj samostanskoj crkvi Bezgrješnog Začeća BDM u zagrebačkoj Dubravi 7. veljače predvodio sisački biskup Vlado Košić, franjevci hercegovačke provincije Uznesenja Marijina sa sjedištem u Mostaru i Zavičajna zajednica Široki Brijeg iz Zagreba uz rodbinu te više od tisuću vjernika, štovatelja širokobrijeških mučenika, sjetili su se 66 franjevaca te provincije ubijenih u Drugom svjetskom ratu i poraću, a posebno 69. obljetnice mučeničke smrti dvanaestorice širokobrijeških fratara koje su 7. veljače 1945. u samostanu na Širokom Brijegu zvjerski pobili pripadnici partizanskih jedinica. Sumisili su gvardijan fra Draženko Tomić, vojni generalni vikar dr. o. Jakov Mamić, OCD, franjevci iz samostana, petorica franjevačkih đakona, više svećenika redovnika – dominikanca i isusovaca rodom iz Hercegovine te veći broj biskupijskih svećenika. Zbor franjevačkih bogoslova pjesmom i liturgijskim čitanjima animirao je ovo spomen-slavlje mučenika, na početku kojega je biskupa, svećenike i sve okupljene vjernike među kojima je bio i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić pozdravio gvardijan fra Draženko.

Na početku propovijedi biskup Košić je rekao kako je jasno i posve nedvojbeno da su franjevce pobili partizani po nalogu samog partijskog vrha – i to samo zato što su bili katolički svećenici, te kako su prema istraživanju Damira Šimića partizani pokušavali nagovoriti i pridobiti franjevce da se pridruže njihovom pokretu, ali budući da to nisu uspjeli, smatrali su ih političkim neprijateljima i zato je došla naredba da ih se treba likvidirati.

Govoreći o pročitanoj Božjoj riječi biskup je istaknuo kako ona donosi dvije veoma bitne poruke, koje se odnose upravo na franjevce – mučenike. »Prva je, izrečena u Knjizi Sirahovoj, gdje smo čuli kako je opisan David, a mogli bismo ju prereći ovako: i najslabiji može biti najjači ako se pouzda u Gospodina; te druga, koju nam donosi današnje Evanđelje, koje govori o mučeništvu sv. Ivana Krstitelja, a mogli bismo tu poruku sažeti u riječ: premda je prorok Božji ubijen, njegova riječ je pobijedila te i nakon njegove smrti unosi strah u srca ubojica«, rekao je biskup te u nastavku istaknuo da je krvnik, kako nam iznosi današnje Evanđelje, odrubio Ivanu Krstitelju glavu, ali i kako on je bio samo mač u rukama gorih krvnika, Heroda i Herodijade. »Kada se danas u Hrvatskoj govori o Udbi koja je ubijala Hrvate po domovini i svijetu, sav se odium želi prebaciti na tu službu. Međutim oni su bili samo krvnici, herodi su bili naredbodavci, koji su zapravo okrvavili ruke. Oni su međutim stolovali u bijelim dvorima, uživali u plesu i društvu visokog sloja, ispijali skupocjena pića s najvišim državnicima svijeta – i bili zavodnici i izvor smrti za tolike muževe i žene, za svećenike i časne sestre, za tolike bogoslove i sjemeništarce. Nije nevažno da se i danas u hrvatskom društvu želi na sve načine prikriti ta istina i da ne samo krvnici nego i herodi uživaju zaštitu sustava i države koja se ne želi odreći svih zločina i zločinaca«, upozorio je biskup.

Biskup Košić je podsjetio i kako je naš hrvatski narod, nažalost, kroz povijest prolazio mnoga mučeništva, ali kako ni jedno nije bilo tako strašno kao razdoblje u kojem su bili ubijeni i hercegovački franjevci koje se danas spominje i čiju žrtvu slavi. »Oni su ugrađeni u našu povijest, ali oni su i zalog naše budućnosti. Neka nas sve nadahnjuju za hrabro svjedočenje naše vjere, za vjernost Bogu i Domovini, neka zagovaraju naš hrvatski narod pred licem Božjim«, rekao je biskup te na kraju pozvao na molitvu za hercegovačke franjevce – širokobriješke mučenike.

Priložena datoteka:
kosic-propovijed-14.pdf

Subscribe
Notify of

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x