24. veljače, 2024.

MISA ZA POBIJENE FRATRE

WhatsApp
Print Friendly, PDF & Email

Zagreb-Dubrava, 7. veljače 2024. (fra3.net) – Svečanim misnim slavljem u hercegovačkom franjevačkom samostanu u Zagrebu-Dubravi obilježena je 79. obljetnica ubojstva 66 hercegovačkih franjevaca i hercegovačkog puka tijekom Drugoga svjetskog rata i poraća.

»Mi fratri svaku večer prije večere u našim blagovaonicama, u našim samostanima ili bilo gdje da se nalazimo, čitamo imena naše pokojne braće od sutrašnjeg dana i pomolimo se za pokoj njihovih duša. Najviše ih pročitamo u mjesecu u kojem se sada nalazimo. I dok se čitaju imena pokojne braće u mjesecu veljači, gdje su i kako živjeli i djelovali, te način kako su završili svoje ovozemaljske živote, vlada grobna tišina. Nikad kao u veljači. Ta tišina govori više od ijedne riječi koja bi se mogla s ovoga mjesta izgovoriti.« Ovim riječima svoju propovijed započeo je gvardijan fra Slaven Brekalo na sv. misi koju je predslavio u sumisništvu s 12 svećenika u samostanskoj crkvi.

Nekoliko minuta prije početka sv. mise pročitana su imena 66 ubijenih hercegovačkih franjevaca. Najmlađi fra Ludovik Radoš imao je samo 20, a najstariji fra Marko Barbarić 80 godina.

Sv. misi nazočio je velik broj vjernika, a svojim pjevanjem popratio ju je naš bogoslovski zbor uz orguljašku pratnju Ivane Hrkać. Nakon sv. mise druženje i zajedništvo nastavljeno je u dvorani ispod crkve.

Subscribe
Notify of

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x