20. travnja, 2024.

MISA ZA POBIJENE FRATRE I PUK U TOMISLAVGRADU

WhatsApp
Print Friendly, PDF & Email

Tomislavgrad, 12. veljače 2024. (fra Bože Milić) – Jučer je, u nedjelju 11 veljače, u duvanjskoj bazilici u 18.00 slavljena sv. misa za pobijene fratre i puk, za nevino stradale u Prvom i Drugom svj. ratu i poraću te Domovinskom ratu. U procesiji se sa svijećama ušlo u crkvu do oltara pred kojim je bila slika 66 pobijenih fratara. Tu se zastalo u molitvi, pročitana su njihova imena i mjesta stradanja. Misno slavlje predvodio je gvardijan fra Bože Milić u sumisništvu s 13 svećenika iz samostana i okolnih duvanjskih župa.

Fra Bože se u propovijedi spomenuo vjernosti i ustrajnosti pobijene braće koja su svoje poslanje ispunila do kraja. »Njihova žrtva, u to smo uvjereni, donosila je i dalje donosi plodove duhovne obnove nas njihovih nasljednika, kao i vjerskog napretka svih vjernika koji su nam povjereni. Nadamo se da ćemo im se nekad u budućnosti obraćati za pomoć kao blaženicima ili svecima. Dok molimo za pobijene fratre, ne zaboravljamo ni tolike druge žrtve iz našega naroda, znane i neznane.«

Iz duvanjskog kraja rodom su petorica pobijenih fratara: fra Filip Gašpar, fra Jakov Križić, fra Ludovik Radoš, fra Miljenko Ivanković (brat fra Ante Ivankovića) i fra Julijan Petrović. Još jedan fratar stradao je kao aktualni župnik u Kongori, a to je fra Stjepan Naletilić. On je prvi kojega su partizani ubili i to negdje na području Kupresa u svibnju 1942.

Crkva je bila ispunjena vjernicima, a na sv. misi je pjevao zbor Frame.

Subscribe
Notify of

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x