20. srpnja, 2024.

MEĐUGORJE: USKORO MONOGRAFIJA

WhatsApp
Print Friendly, PDF & Email

Međugorje, 11. veljače 2013. (citluk.ba) – Na spomendan blaženog Alojzija Stepinca, zagrebačkog nadbiskupa i kardinala kojega je Papa Ivan Pavao II. proglasio blaženim, u međugorskoj crkvi sv. Jakova služena je sveta misa za ubijene franjevce i žrtve Prvoga i Drugog svjetskog rata iz župe Međugorje. Misu je predvodio i na njoj propovijedao fra Marinko Šakota, a nakon mise u dvorani bl. Ivana Pavla II. predavanje su održali dr. fra Robert Jolić i mr. fra Miljenko Stojić.

Dr. fra Robert Jolić započeo je svoje sinoćnje predavanje govoreći o blaženom Alojziju Stepincu i 66 pobijenih franjevaca s posebnim naglaskom na franjevce koji su na neki način vezani za župu Međugorje. Pa je tako fra Robert ukratko predstavio fra Jozu Bencuna, fra Marka Dragićevića, fra Križana Galića, fra Bonu Jelavića, fra Pašku Martinca, fra Anđelka Nuića, fra Mariofila Sivrića, fra Bernardina Smoljana, fra Grgu Vasilja i fra Jenka Vasilja, deset žrtava partizanske mržnje od kojih su petorica rodom iz Međugorja, četvorica su dušobrižnički djelovala u Međugorju, a fra Križan Galić je ubijen u međugorskom župnom stanu.

Drugi dio svog predavanja fra Robert je posvetio monografiji župe Međugorje. Dobar njezin već je spreman, no postoje dijelovi koje još treba upotpuniti. Jedan od takvih je i žrtvoslov. Prema podatcima kojima se do sada raspolaže župa Međugorje broji 376 stradalih, no u matici umrlih postoje podatci za samo 115, a želja je objaviti potpune podatke o stradalima u Drugom svjetskom ratu i poraću.; Dakako i o žrtvama iz Prvog svjetskog rata, ali to je gotovo nemoguće jer iz tog razdoblja ne postoji matica umrlih, a i vrlo je malo svjedoka vremena. »Objava podataka i eventualno fotografija naš je dug prema ratnim i poratnim žrtvama bez obzira gdje su, kada i kako poginuli.; Bez obzira kojoj su vojsci pripadali, ili su, pak, bili civili.; Bez obzira je li riječ o odraslima ili djeci, namjernim ili slučajnim žrtvama. Bitni i isključivi kriterij za žrtvoslov smije biti samo je li netko žrtva rata ili poraća« – zaključio je dr. fra Robert Jolić pozivajući župljane župe Međugorje na suradnju u prikupljanju podataka za žrtvoslov.

Drugi predavač mr. fra Miljenko Stojić govorio je o mučeništvu i o potrebi popisivanja žrtava, te o djelatnostima Hercegovačke franjevačke provincije u prikupljanju podataka o ubojstvu 66 članova Provincije, ali i o utemeljenju općinskih povjerenstava za obilježavanje i uređivanje grobišta iz Drugog svjetskog rata i poraća, kao i o pokretanju Vicepostulature. Fra Miljenko je nešto više kazao i o djelatnostima na pronalaženju masovnih grobnica i identifikaciji žrtava koje se u njima nalaze.

Sinoćnja predavanja završena su razgovorom o inicijativi za postavljanje spomenika žrtvama iz župe Međugorje. Fra Marinko Šakota okupljenima je predstavio namisao da se na prostoru stare crkve, koji je sada na jedan način zapušten, podigne spomenik na kojemu će biti upisana imena svih žrtava. Velikom broju žrtava iz župe Međugorje ne zna se za grob niti su njihove kosti pronađene pa je i stoga uređenje mjesta na kojemu bi im se mogla odati počast naišlo na dobar prijem kod posjetitelja sinoćnjih predavanja, koji su samu namisao i lokaciju ocijenili pohvalnima.

Subscribe
Notify of

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x