18. travnja, 2024.

MEĐUGORJE: SJEĆANJE NA POBIJENE FRANJEVCE I PUK

WhatsApp
Print Friendly, PDF & Email

Međugorje, 11. veljače 2020. (Ivana Karačić) – Fra Miljenko Stojić, vicepostulator postupka mučeništva »Fra Leo Petrović i 65 subraće«, predvodio je jučer, 10. veljače, sv. misu zadušnicu u župi Međugorje. Slavljena je za župljane župe Međugorje i fratre koji su stradali u ratovima.

Fra Miljenko je u svojoj propovijedi istaknuo sljedeće. »Prisjetimo se da danas obilježavamo spomendan biskupa i mučenika bl. Alojzija Stepinca te ubojstvo u zadnja 3 rata 457 osoba iz župe Međugorje, kao i 5 franjevaca rodom iz te župe i 1-oga koji je tu službovao. Najgori je bio Drugi svjetski rat. Tada je u župi Međugorju ubijen svaki 10. njezin član, a tako je bilo i u čitavom ovom hercegovačkom kraju. Većina ubojstava dogodila se završetkom toga rata kada su jugokomunisti došli na vlast i počeli s provođenjem zlosilja. Slično se dogodilo i Hercegovačkoj franjevačkoj provinciji. Jugokomunisti su joj ubili 66 članova ili jednu trećinu, jedna trećina se zatekla izvan Provincije i nije se mogla vratiti, jedna trećina nastavilo je život pod jugokomunistima. Naravno da nije bila pažena i mažena. Do ovog zadnjeg, Domovinskog rata, 91 hercegovački franjevac okusio je tamnicu na duže ili kraće vrijeme, neki su tamo jednostavno ubijeni, drugi izišli teško oštećena zdravlja.« Dodao je i sljedeće. »Kada su počeli ovi događaji u župi Međugorje, onda je puno toga bilo protiv. Uz ostalo, komunizam je bio u cvatu. I nije mu se vidio kraj. Ali on je ubrzo došao, jer je Bog djelovao preko svoje Majke Marije. Prisjetimo se Sv. pape Ivana Pavla II. Svi su se čudili kada je postao papom. Bio je sav marijanski i uz njezinu pomoć rušio je komunizam. I to se na kraju i dogodilo. Bog je imao naum s njim, on ga je prihvatio i sada je puno toga drukčije. I s nama, sa svakim posebno, Bog ima naum. Trebamo ga prihvatiti, ako želimo da se dogode nove stvari. Ne trebamo grčevito pitati a koji je to naum. Važno je se samo staviti u Božje ruke i sve će nam se otkriti. Neprestano nas na to upozorava Kraljica Mira, naša Gospa, koja je takvo svoje ime objavila u ovim krajevima, kako kažu vidioci. Ujedno je to i poziv da širimo mir. Ne samo ovdje, nego po čitavom svijetu. Početi nam je od obitelji, od zajednice, od mjesta u kojem živimo i neprestano to činiti.«

Nakon sv. mise u 19.30 u dvorani Ivana Pavla II., odigrana je predstava »Dide, pobiše nam fratre« koju izvodi Franjevački svjetovni red i Frama Široki Brijeg. Dvorana je bila prepuna znatiželjnih gledatelja.

Subscribe
Notify of

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x