09. prosinca, 2022.

LJUBUŠKI NAZVAO ULICU PO POBIJENIM HERCEGOVAČKIM FRANJEVCIMA

WhatsApp
Print Friendly, PDF & Email

Ljubuški, 2. veljače 2016. (Ivana Karačić) – I Ljubuški se nazivom ulice odužio pobijenim hercegovačkim franjevcima. To je još jedno u nizu društvenih priznanja za njihovu nesebičnu žrtvu.

Na temelju članka 6. i 7. Zakona o označavanju i evidenciji naseljenih mjesta, ulica, trgova i kućnih brojeva (»Narodne novine Županije Zapadno-hercegovačke«, broj: 8.113) i članka 120. Statuta općine Ljubuški (»Službeni glasnik općine Ljubuški«, broj: 4/06, 2/08, 4/09 i 4/12) Općinsko vijeće Ljubuški, na XXXII. sjednici održanoj 29. siječnja 2016., donijelo je odluku o nazivima i označavanju ulica, trgova i parkova te označavanju objekata brojevima na području općine Ljubuški. Jedna od ulica ponijela je naziv »Ulica pobijenih franjevaca«.

Kad su jugokomunisti zaposjeli Ljubuški u veljači 1945., uspostavili su tu tamnicu za šire područje. Kroz nju je prošao veliki broj pučanstva, još nije moguće reći točno koliki. Međutim, o strahotama koje su se događale svjedoče do sada pronađene masovne grobnice na području grada. Tako je na stratištu Tomića njiva ubijeno 28 uhićenika, na stratištu Bare 19, na stratištu iza MUP-a 12. Među ubijenima na Tomića njivi identificirana su 2 hercegovačka franjevca: fra Martin Sopta i fra Slobodan Lončar. Negdje na području grada ubijen je i fra Paško Martinac, ali još nije pronađen. U ljubuškoj tamnici bio je i fra Maksimilijan Jurčić kojeg su jugokomunisti bježeći u operaciji Bura odveli prema Vrgorcu te ga tu ubili, a vraćajući se iz osvajanja Širokog Brijega sa sobom su poveli fra Julijana Kožula i fra Zdenka Zubca te ih ubili u Zagvozdu. Oni su također pronađeni i identificirani.

Brigu o pobijenima na području ljubuške općine vodi Povjerenstvo za istraživanje i uređivanje grobišta iz Drugog svjetskog rata i poraća, na čelu s Vicom Nižićem, u suradnji s Vicepostulaturom postupka mučeništva »Fra Leo Petrović i 65 subraće«, na čelu s fra Miljenkom Stojićem.

Za nadati je se da će jedna od ljubuških ulica ponijeti i naziv Ulica žrtava jugokomunizma, ili nekako slično. Dug je to našim djedovima i pradjedovima.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x