03. prosinca, 2023.

LJUBUŠKI: KOMEMORACIJA I POKOP 61 ŽRTVE KOMUNISTIČKOG ZLOČINA

WhatsApp
Print Friendly, PDF & Email

Ljubuški, 2. rujna 2013. (Josipa Vukoja / Vicepostulatura) – U organizaciji Povjerenstva za obilježavanje i uređivanje grobišta iz Drugog svjetskog rata i poraća na području općine Ljubuški te Vicepostulature postupka mučeništva »Fra Leo Petrović i 65 subraće« provedeno je ekshumiranje žrtava iz Drugog svjetskog rata i poraća na području Općine Ljubuški. Bilo je to od srpnja 2010. do lipnja 2011. na lokalitetima Tomića Njiva, Bare, iza zgrade MUP-a i Pregrađe, kao i u Studencima gdje je pomoću vojničke pločice identificiran američki zrakoplovac i već predan obitelji. Među pronađenima su i posmrtni ostatci dvojice franjevaca: fra Martina Sopte i fra Slobodana Lončara.

Svečani ispraćaj 61 žrtve komunističkog zločina održat će se u nedjelju 8. rujna 2013., na svetkovinu Male Gospe. Posmrtni ostatci ubijenih franjevaca i civila bit će izloženi u 14.30 ispred zgrade Općine Ljubuški, a komemoracija započinje u 15.00. Na početku komemoracije nazočnima će se obratiti Vice Nižić, pročelnik Povjerenstva te Nevenko Barbarić, načelnik Općine Ljubuški. Nakon molitve koju će predvoditi biskup mons. dr. Tomo Vukšić, vojni ordinarij, povorka će se kroz središte Ljubuškog uputiti prema Novom gradskom groblju gdje će pobijeni biti pokopani. Sv. misu zadušnicu, uz suslavlje drugih svećenika, kao i obred pokopa, također će predvoditi biskup Vukšić.

Nakon sv. mise zadušnice posmrtni ostatci dvojice franjevaca bit će predani franjevcima da se pokopaju u samostanskoj crkvi na Širokom Brijegu (7. veljače), posmrtni ostatci identificiranih njihovim obiteljima da se pokopaju u obiteljskim grobnicama, a oni za koje se još ne zna pravi identitet bit će pokopani u zajedničku općinsku grobnicu u Ljubuškom. Svi posmrtni ostatci su u limenim sanducima, pomno obilježeni, tako da će biti moguća i naknadna identifikacija. Prilikom ukopa nazočnima će se obratiti vicepostulator fra Miljenko Stojić koji će između ostaloga kratko predstaviti kako, gdje i kada su pobijeni pronađeni.

Radio Herceg Bosna uživo će prenositi ispraćaj posmrtnih ostataka i svetu misu zadušnicu. Stoga svi oni koji nisu u mogućnosti u nedjelju doći u Ljubuški imaju priliku putem radiovalova biti povezani s okupljenim pukom u Ljubuškom i moliti za ove nevine žrtve.

Ostale podrobnosti o događaju mogu se dobiti od pročelnika Povjerenstva Vice Nižića na broj mob.: 063 322-770. Glede pobijenih franjevaca podrobnosti se mogu dobiti na tel. Vicepostulature: 039 700-325 ili preko portala pobijeni.info.

Subscribe
Notify of

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x