18. srpnja, 2024.

LJUBUŠKI: GODIŠNJA NAGRADA ZA IZUZETNA POSTIGNUĆA DODIJELJENA VICEPOSTULATURI POSTUPKA MUČENIŠTVA »FRA LEO PETROVIĆ I 65 SUBRAĆE«

WhatsApp
Print Friendly, PDF & Email

Ljubuški, 21. veljače 2012. (Damir Šimić / hrsvijet.net) – Godišnja nagrada Općine Ljubuški za izuzetna postignuća, priznanje koje se dodjeljuje u povodu Dana općine, uručena je Vicepostulaturi postupka mučeništva »Fra Leo Petrović i 65 subraće«, koja traži pobijene hercegovačke franjevce u Drugom svjetskom ratu i poraću, ali i potiče i sudjeluje u traženju posmrtnih ostataka drugih iz tog vremena.

Svečanoj sjednici Općinskog vijeća 20. veljače, kad su nagrade uručene, nazočio je velik broj uzvanika, uključujući generalnog konzula Republike Hrvatske u Mostaru Velimira Plešu, predsjednika HNS-a BiH Dragana Čovića, predsjednika vlade ŽZH Zdenka Ćosića, ministre Dragana Vrankića i Barišu Čolaka, rektora Sveučilišta u Mostaru Vladu Majstorovića, humačkog gvardijana fra Velimira Mandića i mnoge druge.

U ime Vicepostulature nagradu je primio vicepostulator fra Miljenko Stojić.

»I ova nagrada potpora je na putu čiji je temeljni cilj da Crkva jednoga dana barem neke od pobijenih franjevaca, na temelju prikupljene građe, proglasi mučenicima, odnosno blaženima i svetima. A to će onda osvijetliti ne samo žrtvu svih ostalih pobijenih franjevaca, nego i žrtvu mnoštva pobijenih iz puka. Njihovo tadašnje zajedništvo putokaz je nama danas«, kazao je u povodu uručivanja nagrade vicepostulator fra Miljenko Stojić.

Primajući nagradu fra Miljenko Stojić je također istaknuo da je to poglavito nagrada pobijenima u Drugom svjetskom ratu i poraću. »Pobijene franjevce i pobijeni puk ujela je zmija, ali to nije zmija o kojoj ovih dana govori trenutni hrvatski predsjednik Ivo Josipović, već zmija jugoslavenstva, zmija “regiona”, zmija Zapadnog Balkana i drugih sličnih udruženih zločinačkih pothvata. Međutim, ništa im nije mogla. Ona je otišla u povijest, a njihova žrtva je izišla na svjetlo dana.«
O radu Vicepostulature
Inače Vicepostulatura je krenula radom 19. rujna 1997. i slijednik je djelatnosti koje je od 2004. vodilo Povjerenstvo za pripremu kauze mučenika, odnosno onoga što su od samog početka ubojstva franjevaca pokušala učiniti preživjela braća.

Odmah nakon utemeljenja Vicepostulatura je pokrenula internetski portal www.pobijeni.info, koji svakodnevno objavljuje sve važnije informacije vezane za rad Vicepostulature, a nedugo nakon toga pokrenuto je i glasilo Stopama pobijenih.

Tragom svakodnevno prikupljanih svjedočanstava o komunističkim zločinima nad hercegovačkim franjevcima, Vicepostulatura je u listopadu 2008. uspješno riješila enigmu ubojstva fra Maksimilijana Jurčića, čiji su posmrtni ostatci identificirani 27. travnja 2009. na Zavodu za sudsku medicinu KBC Split.
Suradnja s općinskim povjerenstvima
Uz redovite djelatnosti Vicepostulatura idejno potiče i djelatno sudjeluje i u drugim – srodnim djelatnostima. Tako je upravo ona potaknula ustrojavanje povjerenstava za obilježavanje i uređivanje grobišta iz Drugog svjetskog rata i poraća na području više općina s hrvatskom većinom u BiH. Upravo zahvaljujući zajedničkim djelatnostima Vicepostulature i općinskih povjerenstava ovom se problemu prišlo vrlo studiozno. U većini općina gdje su povjerenstva do sada ustrojena sačinjene su baze podataka o masovnim grobnicama, a također se prikupljaju svjedočenja preživjelih.

Najdalje se otišlo na području općina Široki Brijeg i Ljubuški, gdje je zajedničkim aktivnostima do sada ekshumirano nekoliko masovnih grobnica. Ipak, dvije od njih privlače osobitu pozornost. Riječ je o masovnim grobnicama Dubrava u Knešpolju i Tomića njivi u Ljubuškom, koje bi, sudeći prema prosudbama i vjerovanjima, mogle otkriti tajnu vezanu za smrt još najmanje trojice franjevaca – žrtava komunizma.

Video o djelatnostima Vicepostulature pogledajte ovdje.

Subscribe
Notify of

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x