23. srpnja, 2024.

LJUBUŠKI: GODIŠNJA NAGRADA VICEPOSTULATURI POSTUPKA MUČENIŠTVA »FRA LEO PETROVIĆ I 65 SUBRAĆE«

WhatsApp
Print Friendly, PDF & Email

Široki Brijeg, 30. siječnja 2012. (Damir Šimić / hrsvijet.net) – Godišnja nagrada Općine Ljubuški bit će dodijeljena Vicepostulaturi postupka mučeništva »Fra Leo Petrović i 65 subraće« Hercegovačke franjevačke provincije, pod čijim se nadzorom vrši obilježavanje i iskapanje žrtava iz Drugog svjetskog rata i poraća, priopćeno je ovih dana iz Općinskog vijeća Ljubuški. Dodjela ovog javnog priznanja bit će upriličena na svečanoj sjednici Općinskog vijeća koja će se održati u ponedjeljak, 20. veljače, u povodu Dana općine Ljubuški.

»Vicepostulatura postupka mučeništva “Fra Leo Petrović i 65 subraće” nije tako davno započela radom, 2007., ali se od prvog trenutka svojski dala na posao. Trebalo je sustići barem djelomično sve ove puste godine kroz koje se, zbog komunizma i kasnijih nesklonih okolnosti, nije sustavno radilo na rasvjetljavanju istine oko pobijenih hercegovačkih franjevaca. Naravno, sve ne započinje ovih godina, dosta njih je tijekom godina kriomice skupljalo građu i svjedočanstva, što je Vicepostulaturi uvelike olakšalo rad. Upravo ovih dana primio sam nešto takva«, kazao je tim povodom vicepostulator fra Miljenko Stojić.

Uz redovite aktivnosti, vicepostulatura postupka mučeništva »Fra Leo Petrović i 65 subraće« bila je inicijator osnivanja Povjerenstava za uređivanje i obilježavanje grobišta iz Drugog svjetskog rata i poraća, koja danas djeluju pri Općinskim vijećima većine općina s hrvatskom većinom u BiH.

Crkva započela proces istraživanja komunističke represije nad svojim članovima
Sve to podržale su i biskupske konferencije Hrvatske i BiH. Prošle godine utemeljena je i Komisija za hrvatski martirologij, na čijem je čelu msgr. Mile Bogović, dok je uloga zamjenika biskupa Bogovića na čelu ove komisije dodijeljena fra Miljenku Stojiću, vicepostulatoru postupka mučeništva »Fra Leo Petrović i 65 subraće«

»Komisija će predložiti svim nad/biskupijama da se organiziraju istraživanja na terenu. To znači da bi u svakoj nad/biskupiji trebalo osnovati nad/biskupijsku komisiju (povjerenstvo) ili bar naći kontakt osobu koja će imati izravnu vezu s Komisijom. Neke biskupije su na tom polju već mnogo učinile. U radu treba surađivati s drugim ustanovama, ali ne preuzimati njihove zadaće niti ulaziti u njihove nadležnosti. Uvijek treba voditi računa o mučeničkoj sastavnici stradanja. Postojeću građu treba skupiti u biskupiji i s njome upoznati zajedničku Komisiju«, priopćeno je ovih dana sa sastanka komisije koja bi se službeno trebala zvati Komisija HBK i BK BiH za hrvatski martirologij.

»Sve je ovo prepoznala Crkva i društvo u kojem se krećemo. Hvala im na tome kao i na svim dosadašnjim doprinosima u radu Vicepostulature. To itekako doprinosi da Crkva jednoga dana barem neke od pobijenih franjevaca, na temelju prikupljene građe, proglasi mučenicima, odnosno blaženima i svetima. A to će onda osvijetliti ne samo žrtvu svih ostalih pobijenih franjevaca, nego i žrtvu mnoštva pobijenih iz puka. Njihovo tadašnje zajedništvo putokaz je nama danas«, kazao je fra Miljenko Stojić, u izjavi za HRsvijet.

Subscribe
Notify of

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x