22. rujna, 2023.

KOLINDA GRABAR KITAROVIĆ POSJETILA MOSTAR, ŠIROKI BRIJEG I MEĐUGORJE

WhatsApp
Print Friendly, PDF & Email

Međugorje, 17. rujna 2014. (D. Šimić / hrsvijet.net) – Pomoćnica glavnog tajnika NATO-a i HDZ-ova kandidatkinja za predsjednicu Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović izjavila je u utorak, 16. rujna, nakon susreta s predsjednikom HDZ-a BiH i kandidatom za člana BiH Predsjedništva Draganom Čovićem u Mostaru da će važan dio njezine kampanje biti popravljanje položaja Hrvata u BiH. »Ja sam s razlogom danas u Mostaru. S gospodinom Čovićem sam razgovarala o statusu Hrvata u BiH, jer moram reći, što se tiče mene i moje predsjedničke kampanje položaj hrvatskog naroda u BiH i budućnost BiH bit će joj jedna od temeljnih okosnica«, rekla je kandidatkinja za predsjednicu. Dragan Čović je rekao da su razmijenili stajališta o zbivanjima u regiji jugoistoka Europe i BiH.

Grabar Kitarović se tijekom dana susrela i s članovima obitelji Marina Čilića, a nazočila je i dočeku osvajača US Opena ispred međugorske crkve zajedno s dvadesetak tisuća drugih građana.

Predsjednička kandidatkinja HDZ-a je tijekom dana posjetila te razgovarala s franjevcima u Franjevačkom samostanu u Mostaru i Širokom Brijegu, koji su je upoznali s bogatom povijesti i značenjem ovih institucija.

Gvardijan mostarskog samostana fra Iko Skoko i generalni vikar Hercegovačke franjevačke provincije fra Ivan Ševo upoznali su svoju gošću s poviješću samostana te njegovom obnovom nakon teškoga ratnog stradanja 1992. Grabar Kitarović razgledala je i znamenitu samostansku knjižnicu.

Tijekom posjeta Širokom Brijegu i susreta s tamošnjim franjevcima obišla je i mjesto mučkog ubojstva šestorice franjevaca koje su komunističko-partizanske postrojbe 7. veljače 1945. ubile i spalile u protuzrakoplovnom skloništu u samostanskom vrtu, kao i Vicepostulaturu postupka mučeništva »Fra Leo Petrović i 65 subraće«.

Subscribe
Notify of

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x