23. srpnja, 2024.

KNJIGA »APOKALIPTIČNI DANI« PREDSTAVLJENA NA HUMCU

WhatsApp
Print Friendly, PDF & Email

Humac, 17. svibnja 2017. (M. J. / hrsvijet.net) – »Apokaliptični dani«, memoarska knjiga pokojnog fra Janka Bubala, izišla u nakladničkoj djelatnosti Vicepostulature postupka mučeništva »Fra Leo Petrović i 65 subraće« te CroLibertasa, predstavljena je sinoć, 16. svibnja, u dvorani Sv. Ante na Humcu. U predstavljanju knjige sudjelovali su urednik hrvatskog izdanja fra Miljenko Stojić, Ivan Zlopaša i urednik engleskog izdanja Ante Čuvalo.

»Kada ovako u ruci držimo knjigu »Apokaliptični dani« čini nam se da je ona nekako mala. Međutim, to je tako samo po broju stranica i u odnosu na one knjige koje je pisala jugokomunistička strana. U svojoj biti ovo je velika knjiga koja govori o sudbonosnim danima za nas i našu domovinu iz prve ruke. Vrijeme je to koje stvara povijest«, rekao je fra Miljenko Stojić. Pozornost slušatelja skrenuo je i na posvetu knjige pisane osamdesetih godina prošlog stoljeća: »Braći svojoj, poklanoj, dok su šipci cvali, a bilo je proljeće tisuću devetsto četrdeset pete«, nakon koje fra Janko poimenično nabraja njihova imena. »Ova knjiga je poput njihova uskrsnuća jer su oni zaista u njoj uskrsnuli«, kazao je fra Miljenko Stojić govoreći o knjizi u koju je fra Janko ugradio svoja živa sjećanja na apokaliptične dane.

Na značaj ove knjige ukazao je Ivan Zlopaša, dopredsjednik Središta Hrvatskog svjetskog kongresa za istraživanje posljedica totalitarizama. »Britkim jezikom i analitičkim stilom, ukrašenim osebujnom moći zaključivanja, Bubalo nas svojim pripovjedačkim umijećem vodi kroz niz događaja i procesa između travnja 1940. i svoga dolaska na Čerin u lipnju 1950. Riječ je o događajima u kojima je osobno sudjelovao ili o njima slušao od onih koji su u njima izravno sudjelovali. Najdragocjeniji dio njegovih memoarskih zapisa dakako je onaj vezan za razdoblje između 14. srpnja 1943., kada je preuzeo dužnost kapelana u Vitini, i izlaska iz tamnice kotarske Ozne u Ljubuškom u veljači 1945.«, rekao je Ivan Zlopaša.

Uz izdanje Vicepostulature ove knjige na hrvatskom, Ante Čuvalo je predstavio nedavno objavljeni njezin prijevod na engleskom jeziku (Apocalyptic Days) u izdanju CroLibertasa iz Chicaga te Vicepostulature sa Širokog Brijega. »Iz dugogodišnjeg iskustva u iseljeništvu poznato mi je kakvi se sve antihrvatski pamfleti šire na engleskom govornom području. Kako bismo na njih odgovorili, ovu smo knjigu preveli i priredili. Želim da je vrlo skoro sve važnije knjižnice u Europi, Kanadi, SAD-u i Australiji imaju na svojim policama. Svima onima koji je pročitaju ne treba ništa dodatno pojašnjavati«, istaknuo je Ante Čuvalo, urednik engleskog izdanja Bubalove knjige.

Inače knjiga »Apokaliptični dani« govori o fra Jankovom viđenju događaja u Hercegovini i šire koncem i nakon Drugog svjetskog rata. U njoj on otkriva kroz što je sve prolazio tih godina, ali i razloge svoje duge književne šutnje. Nadnevka 6. veljače 1945. vidio je prolazak jugokomunista prema Širokom Brijegu te je taj dan u Vitini uhićen i odveden u tamnicu u Ljubuški. Na temelju toga boravka u tamnici fra Janko je ostavio vrijedno svjedočenje koje je pomoglo u rasvjetljavanju događaja vezanih za smrt nekoliko fratara. Između ostaloga, u knjizi spominje kako je u tamnici vidio fra Martina Soptu i fra Slobodana Lončara, koje su komunisti ubili na lokalitetu Tomića njiva u Ljubuškom. Tijekom zadnjih godina pronađeni su i identificirani, zajedno s još nekoliko civila, te su 7. veljače 2014. pokopani u širokobriješkoj samostanskoj crkvi.

Glazbenim točkama program predstavljanja knjige »Apokaliptični dani« na Humcu obogatio je Matija Šaravanja, učenik 2. razreda Glazbene škole Ljubuški skladbom »Koraci« skladatelja Vladimira Bednjaneca. Organizator predstavljanja bila je Općina Ljubuški i HKD Napredak, podružnica Ljubuški.

Subscribe
Notify of

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x